Archief
WOS

WOS

Onderzoek naar centraal parkeren bedrijfsbusjes in Heenweg

De gemeente Westland gaat de mogelijkheid onderzoeken om in Heenweg een gezamenlijke parkeerlocatie voor bedrijfsbusjes tot stand te brengen.

Wethouder Pieter Varekamp gaat met zo’n proef aan de slag nadat dinsdagavond een grote meerderheid van de gemeenteraad heeft ingestemd met de motie 'Tegemoetkoming gebruikers bedrijfsbussen en verbetering leefomgeving'.

Het parkeren van bedrijfsbussen wordt ook in Westland als een steeds meer voorkomend probleem ervaren, zowel voor degenen die een bedrijfsbus bezitten als voor omwonenden die vaak klagen over belemmering van het uitzicht. Elders in het land, onder meer in Den Haag, worden parkeerplaatsen gecreëerd waarop alleen bedrijfsbussen geparkeerd kunnen worden. Daarbij zijn dan ook veiligheidsvoorzieningen aangebracht, zoals een muur waartegen de bedrijfswagen kan worden geplaatst zodat inbraak uitgesloten.
Ook is er dan een beveiliging met camera’s, waardoor de eigenaar van de bedrijfsbus deze via een app in de gaten kan houden.Westland Verstandig, CDA en GroenLinks hadden een motie ingediend die tot doel heeft om de bezitter van een bedrijfsbus te ontzorgen en de buurt te ontlasten.

Als locatie voor deze proef wordt gedacht aan de kern Heenweg, waar meerdere parkeerplaatsen bij het 'Open Huis' of elders gecreëerd kunnen worden. Vooral wordt ook onderzocht in hoeverre gebruikers van bedrijfsbusjes willen meewerken aan zo'n proef.

Promotor Peter Duijsens (Westland Verstandig) verwees naar een succesvolle proef in Den Haag. Remmert Keizer (GemeenteBelang Westland) onderschreef de intentie van deze proef, maar merkte tevens op dat gebruikers van bedrijfsbussen nimmer verplicht kunnen worden om op de centrale locatie te parkeren. Hij zou overigens liever willen wachten op de komst van een nieuwbouwwijk waar dan vooraf met zo'n parkeerplaats rekening kan worden gehouden.

Wethouder Varekamp merkte in zijn welwillende reactie op, dat er momenteel al ervaring met dit onderwerp wordt opgedaan in Monster.