Archief
Bas Booister

Conflict tussen Maassluis en projectontwikkelaar beslecht

Er is een einde gekomen aan het conflict tussen de gemeente Maassluis en projectontwikkelaar Thunnissen over het aantal te bouwen betaalbare koopwoningen in een deel van nieuwbouwwijk Wilgenrijk.

Het conflict tussen gemeente en ontwikkelaar draaide om afspraken over het bouwen van in totaal 43 betaalbare koopwoningen in Wilgenrijk. Thunnissen bouwt woningen van 336.000 euro (vrij op naam) en laat kopers in eerste instantie 239.000 euro betalen. Wanneer de woning later verkocht wordt en deze in waarde is gestegen, dient de koper een uitgestelde betaling te doen van 97.000 euro en 35 procent over de eventuele verdere waardestijging. Volgens de gemeente tellen woningen met dergelijke constructies niet mee als het gaat om bereikbare koopwoning en dus moeten er volgens Maassluis elders in de wijk alsnog 43 betaalbare koopwoningen gebouwd worden.

Maar zover is het niet gekomen, een juridisch conflict is met nieuwe afspraken afgewend. Uitkomst is dat er zelfs meer betaalbare huizen bijkomen dan eerder is afgesproken. Oorspronkelijk zouden 43 van de 1150 nieuwbouwwoningen in fase 1 van Wilgenrijk een maximale prijs van 239.00 euro kennen. Nu worden dat er 58, vijftien meer dus. In totaal zijn er nu al 22 van deze woningen in de verkoop gegaan. Deze blijven vijftien jaar beschikbaar binnen de betaalbare sector.

Wethouder Sjoerd Kuiper is tevreden met deze oplossing: "Door deze afspraken zorgen we voor duidelijkheid voor de kopers die al een half jaar in onzekerheid verkeren. Daarnaast zorgen we voor extra betaalbare woningen in Wilgenrijk voor de mensen met een middeninkomen. Die mensen vallen vaak tussen wal en schip. Door deze extra woningen zorgen we ook voor meer doorstroming in de stad. Zo helpen we nog veel meer inwoners aan een passende woning.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis