Archief
Signbiblio

Signbiblio

'Inzameling oud papier door verenigingen stopt in Midden-Delfland'

De gemeente Midden-Delfland wil 250.000 euro vrijmaken om verenigingen te compenseren als zij straks geen oud papier meer mogen inzamelen.

Als de gemeenteraad volgende maand akkoord gaat, krijgen de afvalwagens van Avalex vanaf midden 2021 een zijbelader: een mechanische arm die de afvalbakken langs de weg leegt. Op deze manier wil Midden-Delfland jaarlijks 120.000 tot 240.000 euro besparen. Er is immers minder personeel nodig doordat het legen automatisch gaat. Daarnaast kunnen meer bakken worden geleegd.

Het is de bedoeling dat de nieuwe zijbelader ook het oud papier gaat ophalen. Nu wordt dat nog gedaan door zes verenigingen. Zij krijgen in ruil daarvoor jaarlijks een geldbedrag. "Sommige verenigingen doen dit al 50 jaar", schrijft wethouder Frank ten Have in een raadsvoorstel. Hij wil de clubs de komende vier jaar dan ook financieel tegemoetkomen. Het eerste jaar zouden de verenigingen dan samen 100.000 krijgen, het tweede jaar 75.000 euro, het derde jaar 50.000 euro en het vierde en laatste jaar 25.000.

Verenigingen hoopten op meer

De gemeente heeft al met de verenigingen om de tafel gezeten. Die bleken niet blij met de ontwikkeling. "De verenigingen rekenden op een hogere compensatievergoeding dan de gemeente bereid is te betalen", schrijft Ten Have. "De verenigingen plaatsten ook kanttekeningen bij de hoogte van de verwachte opbrengsten door zijbelading."

Kees van der Vaart van korfbalvereniging ODO vertelt wat dit voor zijn club betekent