Archief

Rutte: Geen extra maatregelen, mondkapjesplicht aanstaande

Onder meer musea, bibliotheken, zwembaden en buurthuizen kunnen vanaf donderdag weer open voor publiek. Ook sporten in groepslessen is dan weer mogelijk.

Dat heeft premier Mark Rutte bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Volgens hem zijn de cijfers nog niet goed, maar gaan we wel de goede kant op. Daarom komen er geen extra maatregelen. Wel wordt het verzoek om mondkapjes te dragen in openbare ruimten vanaf 1 december omgezet in een mondkapjesplicht. In bijvoorbeeld supermarkten moet je dan ook een mondkapje op.

Mensen mogen donderdag per dag weer maximaal 3 mensen thuis ontvangen en met maximaal 4 mensen in groepsverband buiten zijn. De Rijksoverheid adviseert nog steeds om tot medio januari niet naar het buitenland te reizen, tenzij dat strikt noodzakelijk is. Om het aantal keren dat mensen in contact met elkaar komen te beperken, blijven evenementen verboden en is een algehele sluiting van de horeca. Begin december beslist het kabinet of de maatregelen kunnen worden aangepast.

Quarantaine
Minister Hugo de Jonge kondigde aan dat het binnenkort mogelijk wordt om sneller uit quarantaine te komen met behulp van de coronamelder-app. Nu is het zo dat men 10 dagen in quarantaine moet wanneer men in aanraking is geweest met iemand die corona heeft. Dat wordt 5 dagen als blijkt dat je na de vijfde dag negatief test. Voorwaarde is wel dat de coronamelder-app gebruikt wordt om te melden dat je in aanraking is geweest met iemand die corona heeft.

Alle regels die vanaf 19 december gelden, zijn hier te vinden.