Archief

Na morgen zijn onder meer de bieb en de bios dicht

Vanaf woensdag 22.00 uur blijven bibliotheken, bioscopen, buurthuizen, theaters, musea, casino's, pretparken en dierentuinen voor twee weken dicht.

Dit is een deel van de nieuwe coronamaatregelen die deze dinsdagavond door premier Mark Rutte zijn bekendgemaakt. "We moeten deze 'tweede golf' nu echt achter ons laten", betoogde Rutte.

Het algemene advies is: blijf zo veel mogelijk thuis. Ga bijvoorbeeld niet zomaar winkelen en ga het liefst in je eentje naar de supermarkt.
Breng het maximale aantal gasten per dag bij je thuis van maximaal drie naar twee personen.

Groepsgrootte
De maximale groepsgrootte op straat gaat van vier naar twee. Ook het aantal mensen dat aanwezig mag zijn bij een bruiloft of uitvaart gaat omlaag naar respectievelijk 20 en 30 (dit gaat pas komende maandag in).
Sportscholen blijven open omdat sport als een te belangrijke lichamelijke en mentale uitlaatklep voor mensen wordt beschouwd. Maar mensen mogen er niet sporten in groepslessen. Alle sauna's en zwembaden moeten wél dicht.

Niet naar buitenland
Ga de komende maanden, dus inclusief de kerstvakantie, niet naar het buitenland. Rutte wijst er op dat bij de eerste coronagolf veel besmettingen tijdens wintersportvakanties zijn opgelopen. Het kabinet wil voorkomen dat dat komende winter opnieuw gebeurt.
De nieuwe maatregelen komen bovenop de sinds 14 oktober geldende gedeeltelijke lockdown. Het kabinet dat de extra maatregelen tot en met woensdag 18 november laat gelden, hoopt dan weer terug te kunnen gaan naar die gedeeltelijke lockdown.

Zie hieronder de officiële bekendmaking: