Archief
Fiod

Fiod

Harddrugs tussen satésaus: vier jaar cel in

Een 26-jarige man uit Barendrecht gaat vier jaar de gevangenis in voor het transport van zo'n 100 kilo harddrugs.

Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag besloten. De drugs zat verstopt tussen een lading saté(saus). Die kwam op 16 september 2019 binnen bij een transportbedrijf in De Lier. Een medewerker kreeg argwaan vanwege de grote hoeveelheid plastic en de smallere dozen die waren gebruikt bij de zending. Hij schakelde de hulpdiensten in. Die vonden uiteindelijk 62,5 kilo cocaïne en 40,6 kilo heroïne in de bakken kipsaté en satésaus.

De afzender was een nieuwe klant, die de lading wilde laten doorvoeren naar Engeland. Die kon worden gelinkt aan de verdachte. De officier van justitie eiste eerder vijf jaar cel, maar dat vindt de rechtbank een iets te hoge straf. "Daarbij weegt mee dat uit (chatgesprekken in) het dossier kan worden afgeleid dat verdachte, mogelijk door verkeerde keuzes in het verleden, onder aanzienlijke druk lijkt te zijn gezet om door hem "verpeste transporten" goed te maken met (onder meer) de opbrengst van het onderhavige transport."

Een tweede verdachte, een 58-jarige man uit Strijensas, is vrijgesproken van medeplegen van het transport. Uit appgesprekken met de 28-jarige Barendrechter blijkt dat de man uit Strijensas kennis droeg van het transport, maar er niet direct bij betrokken was.