Archief

Oplossing ontwikkeld voor gebied aan westkant van De Tuinderij

Na jaren van gesteggel en overleg lijkt er een kansrijke oplossing te zijn gevonden voor het gebied ten westen van De Tuinderij aan de Van Wijklaan in De Lier.

Het betreft een compromis ten aanzien van de wensen van het recreatiebedrijf De Tuinderij en de wensen van de eigenaar(s) van het meest westelijke deel van de locatie. Laatstgenoemd perceel is bedoeld voor "woningen in het groen". Aanvankelijk wilde men zes woningen bouwen, maar dat voornemen viel niet in goede aarde bij buurgemeente Midden-Delfland.

Die gemeente is tegen woningbouw op deze locatie. Midden-Delfland vreest dat de bouw van zes woningen een opening geeft voor extra woningen op de percelen aan de overzijde van het fietspad (Hodenpijlsepad) en dat hier in de toekomst een volledige woonwijk wordt opgericht. Dat staat in een brief van het college van B en W van Westland aan de gemeenteraad.

Eind september vorig jaar besloot het college van Westland een optie in kaart te laten brengen voor vier woningen en groen, waarbij er aandacht is voor een goede inpassing in het groen. Mede door nieuw aan te leggen groen zijn de vier huizen niet zichtbaar vanuit de gemeente Midden-Delfland.

Compensatie
Een bestemmingswijziging van tuinbouwgrond is in de basis alleen mogelijk als er op dit moment en in de komende tijd geen plannen zijn om die grond aan te kopen voor tuinbouwactiviteiten. Verder moet er op een andere locatie grond voor de tuinbouw beschikbaar komen, zodat er genoeg tuinbouwgrond overblijft.

Voor deze compensatie wordt in dit geval gewezen op het feit dat het Schefferkamp in De Lier enkele jaren geleden beschikbaar is gekomen voor een tuinbouwbedrijf. Het perceel direct grenzend aan De Tuinderij is overigens al aangekocht door het recreatiebedrijf en in gebruik genomen als parkeerterrein. Voor de "vier woningen in het groen" geldt dat deze dienen voor het verplaatsen van woningen uit het glastuinbouwgebied.

Het ontwerpbestemmingsplan 'Van Wijklaan 2' wordt binnenkort gepubliceerd.