Archief
WOS

Bed & breakfast naast 17e eeuwse boerderij

Een groot aantal fietsers en wandelaars is het ongetwijfeld opgevallen: boerderij Lierhand wordt gerestaureerd.

De 17e eeuwse boerderij aan de Noord-Lierweg in De Lier is door Kevin en Doriene Daleboudt gekocht. Doriene groeide naast de boerderij op en zal hier straks ook een bed & breakfast runnen.

Het opknappen van de boerderij is een monsterklus. Niet alleen het dak wordt vernieuwd, ook de muren en het binnenwerk gaan op de schop. Lierhand is een Rijksmonument, en dus moet het echtpaar met allerlei historische elementen rekening houden.

Aan de buitenkant bijvoorbeeld zijn kruizen boven de kelderdeuren te zien. "Het kruis weert de duivel van melk en zuivel", werd er vroeger in de streek gezegd. Ze dienen als afschrikwekkend middel voor ongenode gasten. Ook bijzonder: bij het opknappen van de opkamer in de boerderij kwam een eeuwenoude vloerschildering tevoorschijn. Deze blijft bewaard.

Naast de boerderij staat de wagenstal. Als de hoeve eenmaal af is en als woning dient voor Kevin en Doriene, wordt de stal afgebroken. Met de originele materialen wordt de stal opnieuw opgebouwd en zal het dienen als Bed & Breakfast. Een planning hebben de twee niet. "We zien wel wanneer het af is."