Archief
Tradiro

Bemoeienis Den Haag zet druk op onderhandelingen Westlandse arbeidsmigrantenhuisvesting

Er gloort een lichtpuntje aan de horizon rondom de huisvestingssoap van de Westlandse arbeidsmigranten.

Het plan om 680 arbeidsmigranten aan de Oostbuurtseweg in De Lier te huisvesten is een stap dichterbij. "We merken eindelijk dat er echt vanuit de gemeente actie wordt ondernomen", vertelt Christa Stam, facilitair manager van uitzendbureau Tradiro.

Al twee jaar lang wordt uitzendbureau Tradiro van het kastje naar de muur gestuurd. Begin 2018 kocht ze een kavel van een orchideeƫnkwekerij op aan de Oostbuurtseweg in het buitengebied van De Lier om daar een groot woondorp voor bijna 700 arbeidsmigranten te bouwen.

En hoewel de gemeente het plan toejuichte - ze is zelf al ruim acht jaar bezig om 2.000 plekken te realiseren - bleef het daarbij. Er gebeurde niets. Tot het eind van afgelopen zomer. Stam: "We hebben met de gemeente om de tafel gezeten, de tekeningen bekeken. Doordat Den Haag en het arbeidsmigranten-aanjaagteam van Emiel Roemer zich ook steeds meer met de arbeidsmigrantenproblematiek gaan bemoeien, wordt het proces versneld. De wil is er nu echt."

Gloeiende plaat

Als Tradiro nu groen licht krijgt van de gemeente, volgt daarna een officiƫle vergunningsaanvraag. Stam maakt zich over dat laatste zorgen. "Er zitten nogal wat vereisten aan: zoals een grondonderzoek en een groenplan. Hoe meer eisen de gemeente stelt, hoe langer het duurt. Daar heb ik hen ook mee geconfronteerd. Kan daar niet iets aan gedaan worden in plaats van het zo lang mogelijk uit te stellen?"

Want het proces uitstellen, daar lijkt de gemeente Westland goed in. Van de 2.000 slaapplaatsen die zij in 2012 in record tempo beloofde te realiseren, zijn er in acht jaar tijd slechts 320 gebouwd. Met het woondorp van Tradiro erbij, staat de teller volgend jaar op 1.000. Een mooi begin, maar ook een druppel op een gloeiende plaat voor de in totaal 6.000 arbeidsmigranten die in Westland werken, maar nu elders - in Den Haag of in Vlaardingen - wonen.

Vaart

Andere partijen die zich in Westland met de huisvestingsproblematiek bezighouden, juichen dit plan van Tradiro dan ook toe. "Ik heb de afgelopen jaren veel locaties voorbij zien komen, maar dit is een heel realistisch initiatief," aldus Jacco Vooijs van Glastuinbouw Nederland. "Daarbij ligt de locatie niet direct naast een woonwijk, waardoor er minder weerstand van omwonenden zal zijn. Wij proberen er vooral bij de gemeente op aan te sturen, hier wat vaart achter te zetten."

Ook de Westlandse telers en kwekers willen graag dat het woondorp er komt. Stam: "Zij hebben veel liever dat hun werknemers gewoon op de fiets naar het werk kunnen komen, dan met busjes uit Den Haag of Vlaardingen."

Misstanden

Volgens het Poolse bemiddelingsbureau Polska Porada is het echt vijf voor twaalf wat betreft het gebrek aan goede huisvesting voor arbeidsmigranten. "Er komen te veel misstanden voor," weet Hans Thunissen, die stapels 'casussen' op zijn bureau heeft liggen. "Polen en Roemenen slapen in de bosjes en gisteren werden er arbeidsmigranten aangetroffen in een Haags kantoorpand."

Om dit soort misstanden te voorkomen, moet er niet alleen meer huisvesting voor arbeidsmigranten komen, maar ook betere registratie hiervan. Dat was de belangrijkste conclusie van het aanjaagteam van Emiel Roemer.

Vertrager

Hans Thunissen: "Dit kan niet langer zo doorgaan, er moeten op korte termijn meer slaapplekken komen. En de wil is er bij de goede werkgevers en geregistreerde uitzendbureaus. Daar behoort Tradiro ook bij. Maar de gemeente is de grootste vertrager nu."

Hoewel de gemeente Westland eerder beloofde echt de schouders onder de huisvestingsproblemen te zetten, is er vooralsnog geen enkele echte vergunningsaanvraag voor een locatie verschenen, blijkt uit de openbare inzage. Albert Abee, de nieuwe wethouder voor het CDA in Westland, benadrukte eerder dat hij de bouwlocaties eerst zorgvuldiger wil onderzoeken, voordat ze bij het publiek bekend worden. Christa Stam: "De gemeente lijkt nu heel enthousiast. Maar ook wij moeten eerst nog afwachten of zij haar beloftes waarmaakt."

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland