Archief
RIEC

RIEC

Onderzoek naar onderbetaling arbeidsmigranten bij Westlandse tuinder

Arbeidsmigranten die werken voor een Westlandse tuinder krijgen mogelijk minder dan het minimum loon.

Dat blijkt uit verklaringen van diverse arbeidsmigranten die zijn aangesproken bij een integrale controle van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC). De Inspectie SZW doet daarom nader onderzoek naar mogelijke overtredingen. Het gaat om een groep van ruim veertig arbeidsmigranten met onder meer Poolse, Roemeense, Bulgaarse en Griekse nationaliteiten.

De mogelijke misstand kwam aan het licht tijdens een integrale controle waarbij een uitzendbureau in Den Haag werd gecontroleerd. Dat uitzendbureau levert arbeidsmigranten aan het Westlandse tuinbouwbedrijf.

Opslagruimtes

In het kantoorpand van het uitzendbureau zijn vier opslagruimtes ontdekt waar inspecteurs bewoners aantroffen die bij het uitzendbureau werkten. In de ruimtes, van zo 10 vierkante meter per stuk, was geen daglicht. De gemeente Den Haag heeft de ruimtes per direct gesloten en verzegeld.

RIEC

Het huisvesten van arbeidsmigranten op bedrijfsterreinen is normaal gesproken niet alleen verboden, maar kan ook gevaar opleveren. Het pand heeft een bedrijfsbestemming en als er bijvoorbeeld brand uitbreekt, weten de hulpdiensten niet dat er in het gebouw gewoond wordt.

Categorieen:
Nieuws 112 Algemeen Westland