Archief

Hoekse labradorfokker maakt zich grote zorgen

Lief hè, zo'n labrador? Maar denk wel even goed na voor je er één in huis haalt, zegt de Hoekse fokker Angelique Vos.

Waar zij normaal gesproken één of twee aanvragen per maand kreeg, zijn dat er nu in coronatijd wel drie of vier per dag. "Het is echt een drama."

We zijn door corona veel thuis en dat geeft een boost aan de verkoop van huisdieren. Niet alleen bij Angelique staat de telefoon roodgloeiend. "Ook van collegafokkers hoor ik regelmatig dat ze overspoeld zijn met aanvragen. Uiteindelijk - en dat vinden wij heel triest - komen mensen dan maar terecht bij de broodfok."

Een broodfokker, wat is dat precies? "Die fokt erop los en houdt zich niet aan allerlei regels waar wij ons wel aan houden. Daardoor krijg je rare honden. Zieke honden. Honden die niet gesocialiseerd zijn." Angelique is daarnaast bang dat veel honden ná het coronatijdperk in het asiel terecht komen. "Wij vinden het wel een beetje een trieste bedoening."

De labradorfokker verbaast zich vooral over de instelling van sommige nieuwe klanten. "Het zijn vaak ondoordachte aanvragen: 'ik wil een pup en ik wil hem nu'. Als je dan zegt dat je die nu niet hebt en binnenkort ook niet, dan haken ze gelijk af en dat zegt mij al genoeg."

Ze vermoedt dat mensen denken dat ze door corona veel tijd hebben voor een pup. Of het als compensatie zien voor de kinderen, om toch wat gezelligheid in huis te hebben. Maar ga vooral niet over één nacht ijs, zegt ze. "Zo werk het niet. Een pup in huis halen hoort een weloverwogen keuze te zijn."