Archief

Maassluis zet in op betaalbaar houden woningen

De gemeente Maassluis gaat zich inspannen om betaalbare koopwoningen in de stad ook betaalbaar te houden.

Om dat voor elkaar te krijgen gaat wethouder Sjoerd Kuiper aan de slag met het creƫren van een Maassluis' model, waarbij er meerdere middelen worden gebruikt om woningen betaalbaar te houden. Belangrijkste troef hierin is erfpacht. Bij die constructie blijft de gemeente eigenaar van de grond, maar is de koper tegen lagere kosten eigenaar van het huis. Dat scheelt vaak tienduizenden euro's. Wel moet een koper dan een zogeheten canon betalen aan de gemeente, een soort huur van de grond.

Om ervoor te zorgen dat deze 'erfpachtwoningen' ook in de toekomst betaalbaar blijven, zijn er een aantal voorwaarden gesteld. Zo moet er een zelfbewoningsplicht gaan gelden voor de koper en moet het vergroten van de woning onmogelijk worden gemaakt. Dat laatste is een wens van de gemeenteraad, die daarover gisteravond unaniem een amendement van de VVD aannam. Ook wil de raad dat die nieuwe woningen gebouwd worden met het energielabel 'energieneutraal' of '0 op de meter'.

De VSP wil dat er gekeken wordt naar hoe er met erfpachtconstructies wordt omgegaan in de gemeenste Zaanstad. Daar hebben ze al een aantal jaar ervaring met erfpacht. De andere fracties gingen daarin mee en ondersteunden de motie van de VSP. Wel waarschuwt het CDA dat de gemeente Maassluis straks niet voor woningstichting moet gaan spelen. VVD-fractievoorzitter Dick Snoeck vroeg aan de wethouder daarnaast om ook eens na te denken over het uitbreiden van de starterslening voor woningen duurder dan 220.00 euro, naar 260.00 euro. Kuiper liet weten hier zeker naar te willen kijken.

Wethouder Kuiper vertelt meer bij Maarten in de Middag

Categorieen:
Nieuws Maassluis Politiek