Archief
Google Earth

Google Earth

Het kan nog alle kanten op met ontwikkeling van het Floragebied

Waar in de toekomst woningbouw zal komen op het complex van Royal Flora Holland in Honselersdijk is nog een open vraag.

Dat was vanavond een van de boodschappen van het college van B en W van Westland aan de gemeenteraad. Royal Flora Holland wil kleiner gaan wonen en daardoor komt er op het immense complex tussen de Dijkweg en (globaal) de Lange Broekweg ruimte beschikbaar voor andere ontwikkelingen.

De gemeente Westland staat er voor open om zaken te doen met het bestuur van de bloemenveiling, maar daarbij zullen de ideeën van Flora Holland niet leidend zijn, zo werd door het college duidelijk gemaakt.

Een van de wensen van Westland is de komst van een hoogwaardig knooppunt van openbaar vervoer, onder meer gepaard gaande met een lightrail-verbinding. Er van uitgaande dat het World Horti Center zal blijven zitten waar het zit, is het meest aannemelijk dat dit knooppunt daar dichtbij in de buurt een plaats krijgt.

De gemeente wil in elk geval in samenspraak met lokale ondernemers, onderwijsinstellingen, inwoners en mede-overheden (provincie, rijk en mogelijk zelfs Europa) in de komende maanden gaan verkennen welke kant het allemaal op moet.

Geen blauwdruk
De bijeenkomst met de gemeenteraad vormde vanavond de aftrap. Wie had verwacht dat er kaarten met mogelijke invullingen vertoond zouden worden, kwam bedrogen uit. De enige afbeelding die werd getoond was er eentje met de begrenzingen van het Floragebied aan de noordkant van de Middel Broekweg en de grenzen van de gebiedsdelen aan de zuidzijde, met daarin de Greenport Horti Campus, het Mars-gebied en het bestaande Tradeparc Westland aan de oostkant van de Veilingroute.

Wethouder Albert Abee merkte op: "We moeten nog niet te veel in een blauwdruk gaan denken. Wat past er in ons plan en wat in het plan van Flora Holland? Wij willen niet de probleemeigenaar van Flora Holland worden."

Burgemeester Bouke Arends viel hem bij: "We moeten in programmatische schetsen kunnen denken en nog niet in concrete invullingen. Wij gaan dingen ontwikkelen waarvan wij de uitvoering mogelijk zelf niet meer meemaken. We geven het over aan een toekomstige generatie."

Eind morgenmiddag is er een soortgelijke informatiebijeenkomst voor ondernemers (17.00 uur) en 's avonds voor inwoners (20.00 uur). Beide bijeenkomsten kunnen digitaal worden gevolgd. Zie voor meer informatie: https://www.gemeentewestland.nl/ondernemen/verkenning-floragebied/

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland