Archief
WOS

Gemeente Westland wil aantal dagen per jaar agent op bestelling

De gemeente Westland wil met de politie in overleg over de introductie van Rent-a-cop, ofwel de wijkagent op bestelling.

Bij dit project kunnen inwoners zelf aangeven waar ze vinden dat de politie de aandacht op moet richten. Agenten zouden daar een aantal dagen per jaar voor beschikbaar moeten zijn. In onder meer Gouda en Amsterdam is het project al ingevoerd.

De gemeenteraad stemde gisteravond unaniem voor een motie van het CDA waarin B&W wordt opgeroepen met de politie te overleggen over Rent-a-cop. Burgemeester Arends wil dat wel doen. Het CDA ziet dat het idee in andere gemeentes succesvol is. "Het is eigenlijk politie op bestelling", zegt raadslid Petra Scheffers. "En dat betekent dat burgers de politie kunnen inschakelen voor bijvoorbeeld een onveilige verkeerssituatie in hun wijk of buurt, bijvoorbeeld voor snelheidscontroles."

De politie in Westland heeft al een wekelijks spreekuur op Facebook, maar Rent-a-cop is toch weer iets anders. "Dan gaat de politie daadwerkelijk op locatie kijken en inventariseren wat de overtredingen zijn," aldus Scheffers.

Zichtbaarheid
Scheffers wil niet de indruk wekken dat de politie in Westland het nu niet goed doet: "Maar bij Rent-a-cop wordt een aantal dagen specifiek gereserveerd waarop burgers daadwerkelijk aandacht kunnen vragen en krijgen voor hun buurt."

Het gaat ook om zichtbaarheid in de wijk, en snel resultaat op zaken waar mensen zich druk over maken. Het is niet zo dat de agenten elke dag op afroep in de houding zullen springen. In de praktijk zullen wijkagenten een aantal dagen per jaar reserveren voor deze manier van werken.