Archief

Rob Baan uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van 2020

Rob Baan, topman van Koppert Cress in Monster, is gisteren uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van 2020.

De uitreiking van deze aansprekende prijs was maandenlang uitgesteld wegens de coronacrisis. Tijdens de uitreiking in Veenendaal werd er op gewezen, dat de jurybeoordeling in februari heeft plaatsgevonden en dat 'corona' dus geen invloed heeft gehad op deze verkiezing.

De jury verkoos Koppert Cress boven de vier andere finalisten Buysman Kruiden (Andijk), Elke Melk (Molenaarsgraaf), Kuipers Kip (Stevensbeek/Grubbenvorst) en Lamberdina's Hoeve (Castenray). Volgens de jury loopt Koppert Cress voorop in aandacht voor teeltinnovatie, duurzame processen en het streven naar een klimaatneutrale teelt. Topman Rob Baan werd een "messias voor gezond eten" genoemd en ook een "ondernemer in de buitencategorie".

Het was dit jaar voor de 25ste keer dat een Agrarische Ondernemer van het Jaar is uitgeroepen. Eerdere winnaars uit onze regio zijn: 2007, Cees en Leo van der Lans (tomatentelers in Maasland); 2008, Frank van Kleef, Bart en André van den Ende (voor hun tomatenbedrijf Royal Pride in Middenmeer); 2010, René en Marco Hendriks (orchideeënkwekerij Optiflor in Monster).

Aan de titel is ook een geldbedrag van 12.500 euro verbonden. Een deel daarvan zal worden besteed aan een feest voor de 300 medewerkers om de coronacrisis die het bedrijf heeft getroffen achter zich te laten. De rest van het bedrag wil Baan besteden aan de promotie van schooltuinen, zo kondigde hij vanochtend in een gesprek met WOS Radio aan.

In het WOS-radioprogramma Gardien Tot Tien sprak presentator Daan Prins met Baan