Archief
SIgnbiblio

SIgnbiblio

GGD: 'Teststraat Naaldwijk druk maar niet overbelast'

De GGD Haaglanden heeft geen signalen dat er corona-testlocaties in de regio overbelast zijn.

Wel is het zo dat niet iedereen altijd binnen 48 uur terecht kan voor een test, zo zegt een woordvoerder. Ook de uitslag kan niet altijd binnen 48 uur worden gegeven, omdat de laboratoria die de tests doen de enorme hoeveelheid niet aankunnen, zo zegt de woordvoerder. Landelijk zijn 86 van de 100 teststraten overbelast, zo liet de koepel van GGD's eerder vandaag weten.

Naaldwijk heeft een kleine teststraat, met een capaciteit voor maximaal 150 mensen per dag. Of ook die overbelast is kan de woordvoerder niet zeggen. "Het is heel erg druk over de hele linie," aldus de GGD-woordvoerder. "We testen zo'n 1900 mensen per dag in Haaglanden, en dat is wel zo'n beetje het maximum." De tests op de locatie aan de Laan van de Glazen Stad worden telkens maximaal twee dagen vooruit gepland. Zit de teststraat vol, dan worden mensen verwezen naar de drie dichtstbijzijnde alternatieven.

De GGD heeft overigens ook nog steeds mensen nodig om bron- en contactonderzoek te doen bij mensen die positief zijn getest. De meeste mensen met een positieve uitslag hebben milde klachten en komen niet in een ziekenhuis terecht, zo benadrukt de woordvoerder. In Westland werden deze week 27 nieuwe besmettingen geregistreerd.

Hoek van Holland en Maassluis

In Hoek van Holland en Maassluis zijn mobiele testlocaties ingericht. Hoe het met de capaciteit van die specifieke locaties staat, kan GGD Rotterdam-Rijnmond niet zeggen. "Doel is om in de regio Rotterdam-Rijnmond binnen 48 uur mensen te testen. Dat lukt nog, maar we merken een continue toename van testaanvragen. Hiermee komt het wel onder druk te staan. We staan klaar om verder op te schalen, maar zijn hierin afhankelijk van de landelijke ontwikkelingen voor wat betreft labcapaciteit."