Archief
Westlands Museum

Westlands Museum op zoek naar schilderijen van Leendert Scheltema

Het Westlands Museum is op zoek naar Westlanders die een schilderij van Leendert Scheltema in bezit hebben.

Aanleiding is een expositie over Scheltema (1876-1966) die van april tot en met september volgend jaar wordt gehouden, mede op initiatief van stichting Kunstmuseum Westland. Ook verschijnt er een catalogus, waarin zoveel mogelijk werk van Scheltema opgenomen wordt.

Scheltema werd geboren op Ameland. Hij kwam op 11-jarige leeftijd met zijn ouders naar Wateringen, waar hij woonde en werkte aan een zijlaan van het Oosteinde. Hij was leerling van onder anderen Jan Toorop en Vilmos Huzsar.

De schilder woonde tot het einde van zijn leven, op bijna 90-jarige leeftijd, in Wateringen. Hij maakte vooral landschappen en portretten. Een groot deel van zijn nalatenschap is terechtgekomen in het Fries Museum en in zijn geboortedorp Ameland. Ook het Westlands Museum heeft werk van hem in bezit.

In natura
"Omdat de beminnelijke Scheltema soms met schilderijen in natura betaalde en regelmatig zijn dorpsgenoten portretteerde, wordt gehoopt dat er onbekend werk van hem in Westlands particulier bezit is", is de opvatting bij het Westlands Museum. Het museum wil graag met deze mensen in contact komen, via telefoon 0174-621084 of e-mail: info@westlandsmuseum.nl.