Archief
Jeroen Stoop/Wikiportret

Jeroen Stoop/Wikiportret

Gemeente 'niet bekend' met verhuur eengezinswoningen aan studenten

Het dagelijks bestuur van Midden-Delfland is niet bekend met het verhaal dat investeerders populaire eengezinswoningen in de gemeente zouden opkopen.

Dat antwoorden burgemeester en wethouders in reactie op vragen van CDA-raadslid Jan Cornelissen.

Volgens Cornelissen zou het gaan om woningen in de prijsklasse van rond de 350.000 euro. De investeerders zouden deze dan weer verhuren aan studenten en arbeidsmigranten. Het raadslid maakte zich dan ook zorgen, omdat dit type woningen volgens hem 'uitstekend geschikt zijn voor jonge gezinnen en (samenwonende) starters'.

Maar bij B en W zijn hierover geen signalen gekregen. Voor verhuur aan studenten of arbeidsmigranten is een vergunning nodig. Het college heeft hiervoor de afgelopen tijd echter geen vergunning verleend. "We hebben geen zicht op illegale verhuur van woningen, zolang we daar geen meldingen over krijgen."

Cornelissen was nog benieuwd of voor dit soort woningen een antispeculatiebeding geldt, een regeling die speculeren met nieuwbouwwoningen en misbruik van kortingsregelingen tegengaat. Dit is echter alleen het geval bij goedkope woningen, schrijft het college. "Voor middeldure koopwoningen geldt er geen zelfbewoningsplicht of antispeculatiebeding. Het opleggen van dergelijke bepalingen voor deze woningcategorie is juridisch niet toegestaan."