Archief
WOS

WOS

Voorlopig geen ruiming graven op kerkhof Dijkweg

De voorgenomen ruiming van graven op het kerkhof aan de Dijkweg in Naaldwijk zal voorlopig niet worden uitgevoerd.

Dat heeft het bestuur van de rooms-katholieke Adrianusparochie laten weten. Er is niet alleen een aantal bezwaren bij de gemeente Westland ingediend, maar zelfs ook een verzoek om een zogeheten 'voorlopige voorziening' bij de Haagse rechtbank.

De bezwaren zijn afkomstig van onder meer Genootschap Oud-Westland en de landelijke vereniging Terebinth die zich inzet voor het behoud van begraafplaatsen en grafmonumenten alsmede enkele particulieren.

Het voornemen om de 300 graven te ruimen is ontstaan door bouwplannen op het naburige terrein waar vroeger gebouw De Harmonie stond, verklaarde de parochie eerder dit jaar. "Tevens is de begraafplaats toe aan groot onderhoud", aldus de bekendmaking waaraan werd toegevoegd: "Het bezoek door nabestaanden loopt steeds verder terug".

De begraafplaats ligt verscholen tussen de Dijkweg, de Verdilaan en het Raoul Wallenbergplein achter theater De Naald. De voorgenomen ruiming betreft het hogere gedeelte van het kerkhof. Het lagere gedeelte aan de Dijkweg-kant zou behouden worden. Volgens plan worden daar de stoffelijke resten herbegraven.

Door de ingediende bezwaren wordt een vertraging van minimaal drie maanden verwacht. "Het is dus zeer de vraag of er dit jaar nog gestart kan worden", aldus de Adrianusparochie.