Archief
NVWA

NVWA

Tomatenvirus aangetroffen op drie bedrijven

Het tomatenvirus ToBRFV is onlangs op drie tuinbouwbedrijven aangetroffen.

Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Op drie bedrijven die hoopten verlost te zijn van het virus, zijn toch nog sporen gevonden. Mogelijk is daar virus in de kas achtergebleven of is er een nieuwe besmetting opgetreden. Vier andere tuinders die eerder besmet waren, zijn wel nu wel 'vrijgegeven'.

In welke gemeente deze glastuinders zich bevinden, kan een woordvoerder niet zeggen. "Wij doen geen uitspraken over individuele gevallen." Hij voegt daaraan toe in Westland bekend is dat acht bedrijven nu besmet zijn. In juni ging het ook om acht tuinders.

Het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) werd op 7 oktober 2019 voor het eerst aangetroffen in een Westlandse tomatenkas. Het virus tast tomaten- en paprikaplanten aan. De aangetaste vruchten zijn wel gewoon eetbaar maar niet meer verkoopbaar. De planten sterven af. Bedrijven die te maken hebben met het virus zijn verplicht dit te melden bij de NVWA. Als het virus daadwerkelijk wordt vastgesteld, dan wordt het bedrijf niet geruimd. De NVWA legt wel hygiënemaatregelen op om verspreiding naar andere bedrijven te voorkomen.

Bedrijven waar het virus aanwezig was, worden minimaal drie maanden na de teeltwisseling van het besmette gewas, het schoonmaken en het ontsmetten van de kas en het planten van het nieuwe gewas nogmaals gecontroleerd. Als de NVWA geen ToBRFV aantreft, wordt het bedrijf vrijgegeven en worden alle maatregelen opgeheven. Is het virus nog wel aanwezig, dan blijven de maatregelen van kracht.

Op dit moment zijn er nog twintig besmette bedrijven, waarvan acht in Westland. De overige telers bevinden zich in de gemeenten Hollandse Kroon, Brielle, Reimerswaal, Haarlemmermeer, Horst aan de Maas en Goeree-Overflakkee.

Categorieen:
Nieuws Economie Westland