Archief
HET Architectenbureau

HET Architectenbureau

Oud-Westland in verzet tegen bouwplan De Harmonie

"Het bouwplan De Harmonie, op de hoek Verdilaan/Dijkweg in Naaldwijk, is te hoog en te massaal."

Dit stelt het Genootschap Oud-Westland, dat de gemeente Westland heeft gevraagd het ontwerpbestemmingsplan voor deze locatie aan te passen.

Het appartementencomplex wordt vijf verdiepingen hoog en komt op de plek waar vroeger gebouw De Harmonie stond. Deze oorspronkelijke pastorie van de verdwenen katholieke kerk was eind vorige eeuw onder meer een uitgaansgelegenheid voor Westlandse jongeren.

Volgens Oud-Westland maakt het ontworpen gebouw een inbreuk op het historische en dorpse karakter van de directe omgeving. "De opvatting van de architect dat het bouwplan een vertaling van het verleden naar de toekomst is, kunnen wij niet volgen", aldus het genootschap.

Het nieuwbouwplan leidt, aldus Oud-Westland, tot een vernauwing van de ingang tot de Dijkweg, waardoor het zicht op huize Bijdorp wordt ontnomen. Bovendien zou het een scherp contrast met Bijdorp vormen: "Modern en massaal pal tegenover een klassiek historisch gebouw."

Op het ontwerpbestemmingsplan kunnen sinds 14 augustus, voor een periode van zes weken, zienswijzen worden ingediend bij de gemeente.