Archief
Faye Jaël van Helden

Faye Jaël van Helden

Verdwaalde kat uit Schotland na drie weken gevonden in Naaldwijk

Meerdere Westlanders hebben de kat mogelijk al zien lopen, maar lange tijd slaagde niemand er in het beestje te vangen.

Tot vrijwilligers van Team Dierenacties Westland enkele vangkooien plaatsten. De kat Una bleek in Schotland te wonen en ontsnapt te zijn tijdens een overtocht met de ferry. Gitta Zwijnenburg mocht de baasjes het goede nieuws vertellen. "De blijdschap was enorm. Daar doe je het allemaal voor."

De verdwaalde kat werd bijna drie weken voor het eerst in het Westland gezien. "We kregen een melding van mensen die een mooie blauwgrijze kat hadden gezien bij de McDonald's in Maasdijk. Die vroegen zich af wat het beestje daar in the middle of nowhere deed. Ze hadden zelf geprobeerd om de kat te vangen, maar ze was te schuw en dat was daardoor niet gelukt", vertelt de vrijwilliger van Team Dierenacties Westland aan mediapartner Omroep West.

De medewerkers hielden de melding in de gaten. Dagen later werd Una opnieuw gespot. "Dit keer waren het oudere mensen in Naaldwijk die het diertje drie keer in de tuin hadden gezien. Ze kenden alle katten uit de buurt en daardoor wisten ze dat deze daar niet hoorde. Ze hadden ook geprobeerd om de kat te pakken, maar zonder succes en hebben daarom onze hulp ingeschakeld."

Poolse chip

De vrijwilligersorganisatie heeft enkele vangkooien. Deze werden op diverse plekken in Naaldwijk geplaatst, maar in eerste instantie zonder succes. "Het eten was wel een keer weg, maar zonder de kat te vangen", legt Zwijnenburg uit. Gisterochtend was het uiteindelijk raak. "Een collega is er direct heengegaan om ervoor te zorgen dat ze zo kort mogelijk opgesloten zitten in de kooi."

Bij het uitlezen van de chip stuitten de vrijwilligers op een nieuw probleem. De chip bleek Pools te zijn en het lukte niet om verdere informatie uit de chip te lezen. Zwijnenburg begon direct met een zoektocht in Polen. "Met behulp van een Poolse jongen die net ervoor naar zijn Bengaalse kat op zoek was, zijn we er in geslaagd om contact te leggen met een dierenarts in Polen. Die schrok dat wij de kat hadden gevonden, want ze hoorde in Schotland te zijn."

Ontsnapt op ferry

Wat doet een Schotse kat met een Poolse chip in Naaldwijk? Zwijnenburg kreeg van de Poolse dierenarts het e-mailadres van de eigenaren. Die reageerden razendsnel. "De baasjes zijn van Polen naar Schotland verhuisd. Ze waren nu voor de vakantie terug naar Polen gegaan en hadden de ferry naar Nederland genomen. Tijdens de overtocht is Una ontsnapt. Ze hebben op de boot nog gezocht, maar hem nergens kunnen vinden. Ze waren drie weken in alle staten en hebben alleen maar gehuild omdat ze Una kwijt waren. De blijdschap was echt enorm toen ze hoorden dat wij de kat hebben gevonden."

Una heeft bijna drie weken door het Westland gezworven. Het beestje is daarom direct naar een dierenarts gebracht. "Una was heel mager en ook een beetje uitgedroogd", vertelt Zwijnenburg. "De dierenarts heeft er voor gezorgd dat ze kan aansterken en verder maakt ze het gelukkig goed."

Hele zoektocht

Na de behandeling door de dierenarts is de kat naar het asiel gebracht, waar de Poolse baasjes Una zaterdagochtend weer op komen halen. "We zijn zo blij voor de baasjes, maar ook voor Una dat het gelukt is om de baasjes te vinden. Het was een hele zoektocht, maar je wilt dat niet opgeven. Als jouw dier kwijt is, dan wil je ook dat anderen er alles aan doen om jouw te vinden. Dus vandaar dat het voor mij echt een sport is om de eigenaar te vinden als een dier is vermist. De blijdschap als je beestje en baasje kunt herenigen, daar doe je het allemaal voor."

Categorieen:
Nieuws Naaldwijk Westland