Archief
WOS

WOS

'Groene kathedraal' moet er nu echt aan geloven

De dagen van de 'groene kathedraal' in recreatiegebied Het Kraaiennest tussen De Lier en Maasland zijn nu echt geteld.

Staatsbosbeheer start begin september met het verwijderen van deze populierenlaan aan het Klinckaertpad. De 186 populieren vormen in de huidige conditie een toenemend risico met het oog op de recreanten in het gebied, zo wordt gesteld. Over het voorgenomen kappen van de populieren, aangekondigd in het voorjaar van 2018, is overleg geweest met de Midden-Delfland vereniging, KNNV (Natuurlijk Delfland) en de Bomenstichting.

Ter compensatie van deze populieren komen er volgens Staatsbosbeheer 360 nieuwe laanbomen. Bij de noordelijke en oostelijke ingang van het gebied wordt een 'bomenkathedraal' aangeplant. Het gaat daarbij onder meer om "kleurrijke suikeresdoorns, witte abelen en iepen".
Verder wordt er langs het Klinckaertpad een fruitboomweide aangeplant, met enkele duizenden fruitbomen zoals appel, pruim en peer. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in het komend voorjaar afgerond.

De herinrichting van het Kraaiennest, en dan met name de zuidplas, gebeurt op initiatief van het Weidevogelpact Midden-Delfland. De plas, eigendom van het Hoogheemraadschap van Delfland, wordt dit jaar geschikt gemaakt voor grutto's en andere weidevogels. Medio februari kunnen de grutto's terecht in de dan vernieuwde, ondiepe zuidplas.

Chris Hartman van Staatsbosbeheer geeft uitleg bij Maarten in de Middag