Archief
Emma Coolen via Wikimedia (CC)

Sarina Wiegman na Spelen bondscoach van Engelse voetbalvrouwen

Sarina Wiegman wordt na de zomer van 2021 de nieuwe bondscoach van het Engelse vrouwenvoetbalelftal.

De inwoonster van Monster tekent daar een contract van vier jaar. Wiegman is nu nog bondscoach van de Nederlandse vrouwen. Daarmee neemt ze volgend jaar eerst nog deel aan de Olympische Zomerspelen in Tokio.

De 50-jarige Wiegman is sinds januari 2017 bondscoach van de Oranje Leeuwinnen. De ploeg werd datzelfde jaar, in eigen land, Europees kampioen. Twee jaar later behaalden de vrouwen zilver op het WK in Frankrijk. "Het was geen geheim dat we, ervan uitgaande dat we ons plaatsen, graag met Sarina waren doorgegaan tot en met het EK van 2022. Dat was immers ook het oorspronkelijke plan, voordat door corona de hele voetbalkalender op de schop ging. Maar ik begrijp deze stap en het moment heel goed, hoe jammer het ook voor ons is", zegt KNVB-directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma.

Hoogma vervolgt: "Sarina heeft heel veel voor het vrouwenvoetbal in het algemeen betekend, en zéker voor de Leeuwinnen en de KNVB. Daarom gunnen we haar deze transfer ook. We mogen met z'n allen trots zijn dat een Nederlandse coach bij zo'n toonaangevende voetbalnatie aan de slag gaat. Over de samenwerking komend jaar maken we ons geen enkele zorgen. Ik heb Sarina leren kennen als zeer loyaal, een echte winnaar, die bovendien barst van de ambitie."

Ik heb Sarina leren kennen als zeer loyaal, een echte winnaar, die bovendien barst van de ambitie.

• Nico-Jan Hoogma (directeur topvoetbal bij KNVB)