Archief
WOS

Hoogleraar schrikt van rapport over Lijndraaiersbrug Maassluis

Er is veel meer mis met de Maassluise Lijndraaiersbrug dan alleen het gebruik van een kunststof lager.

Dat beweert hoogleraar Civiele Techniek Rob Nijsse van de Technische Universiteit in Delft. Hij is zich rot geschrokken van de onderzoeksresultaten naar het neerklappen van de Lijndraaiersbrug, nu twee maanden geleden. Ook ingenieur en steunraadslid Aad Rietdijk van Forum voor Maassluis heeft het rapport gelezen, hij is ervan overtuigd dat de klap voorkomen had kunnen worden.

Het is zaterdagmiddag 16 mei als het middelste brugdek van de Lijndraaiersbrug in het centrum van Maassluis met een pestklap op het landhoofd stuitert. Er is net een bootje voorbij. Uit onderzoek blijkt dat een lager - een mechanisch onderdeel van de brug - is bezweken, omdat is afgeweken van het originele ontwerp bij het beweegbaar maken van de brug. In het onderzoeksrapport staat een foto die het probleem toont. De stalen borgring had op de rode teflon rand moeten blijven rusten.

Tekst gaat verder onder de video

Op 10 februari al - ruim drie maanden voor de klap - doet staalbedrijf Hollandia Services onderzoek naar de staat van de brug. Hoogleraar Rob Nijsse heeft het over onthutsende bevindingen. "Sommige luiken van de aandrijving zijn door roestvorming niet of nauwelijks meer te openen. Dat betekent twee dingen: Dat de brug in vreselijke staat is en dat er nog nooit iemand in gekeken heeft, want anders hadden ze dat wel open kunnen krijgen."

De brug is in vreselijke staat.

• Rob Nijsse

Volgens de hoogleraar komt dit overigens in heel Nederland voor, door een gebrek aan mankracht en deskundigheid. Maar er is meer aan de hand. Zo staat in het rapport te lezen dat de algemene conservering van de brug in slechte staat verkeert, met op diverse plekken ernstige corrosie. "Technisch kunnen wij als ingenieurs veel, maar dan moeten we daar wel budgetten en tijd voor krijgen. Dat ontbreekt hier duidelijk", aldus Nijsse.

Ik kan mij niet voorstellen dat je in drie jaar zo'n slechte staat van de brug hebt.

• Aad Rietdijk

Aad Rietdijk, in het dagelijks leven ingenieur, zegt dat de gemeente adequater had moeten handelen. De Maassluizer is ook steunraadslid van oppositiepartij Forum voor Maassluis, en roept wethouder Fred Voskamp ter verantwoording door middel van schriftelijke vragen: "Ik heb nu veertien vragen gesteld, maar ik had er vijftig kunnen stellen. Over het onderhoud van de brug, over hoe het eruit ziet, enzovoorts. Ik kan mij niet voorstellen dat je in drie jaar zo'n slechte staat van de brug hebt."

De brug heeft geen achterstallig onderhoud.

• Fred Voskamp

Wethouder Voskamp laat desgevraagd weten dat de brug geen achterstallig onderhoud heeft. Alle gesignaleerde onderhoudspunten kunnen volgens hemzonder risico worden meegenomen tijdens gepland onderhoud in 2021. Nog deze zomer vindt reparatiewerk plaats waarna de brug weer open en dicht kan. Tot die tijd is het water afgesloten voor doorgaand vaarverkeer. Volgend jaar, nog voor de start van het vaarseizoen, vindt het groot onderhoud plaats.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis