Archief
pexels.com

pexels.com

Haagse politiek: Westland moet coffeeshop toestaan om problemen in Weimarstraat in te dammen

Westland moet z’n verantwoordelijkheid nemen en in een van de kernen van die gemeente een coffeeshop toestaan.

Dat vindt een aanzienlijk deel van de Haagse gemeenteraad. Reden voor een oproep aan Westland is de overlast in de Haagse Weimarstraat. Daar is een relatief groot aantal coffeeshops gevestigd. Dat komt volgens de Haagse politiek omdat de straat dichtbij het Westland ligt en veel klanten uit dat gebied trekt, omdat daar geen shop is.

Dat bleek gisteravond tijdens een debat over veiligheid in de Haagse gemeenteraad. Veel aandacht ging daarbij uit naar de situatie in de Weimarstraat. De bewoners van die straat in Regentessekwartier voerden recent actie omdat zij de onveilige situatie zat zijn. Tijdens de raadsvergadering kwam ook een aantal bewoners vragen om maatregelen.

Zo vertelde een bewoonster dat er de afgelopen tijd vijf schiet- en twee steekpartijen en verschillende overvallen geweest. "Toen ik met mijn dochter terugkwam van een zwemles, was de straat afgezet door een zwaar bewapend politieteam. Ik wordt uitgemaakt voor kankerhoer omdat ik vraag of iemand zijn auto niet dwars op de stoep wil parkeren of omdat ik vraag of mensen geen drugs willen dealen, ballonnen met lachgas willen gebruiken. Wat is er door de gemeente gedaan? Er is een camera opgehangen. Maar de beelden worden niet teruggekeken door de politie omdat die te weinig capaciteit heeft."

Stevige maatregelen

De politiek maakt zich al enige tijd zorgen over de situatie in de straat. In een debat eind januari, kondigde toenmalig waarnemend burgemeester Johan Remkes stevige maatregelen aan. Maar mede na de demonstratie van buurtbewoners en een nieuwe schietpartij, wil de Haagse raad dat de huidige burgemeester Jan van Zanen sneller en nog harder optreedt.

D66-fractievoorzitter Hanneke van der Werf zegt de afgelopen tijd tientallen meldingen van bewoners te hebben gekregen over problemen in de straat. "De grens van het aanvaardbare is bereikt", is haar conclusie. Daarom pleitte zij voor voortvarend optreden door de gemeente. "Ondermijningsaanpak is een zaak van lange adem. Maar je moet ook op korte termijn dingen doen. Je moet aan meerdere knoppen tegelijk draaien."

Hardnekkige problemen

Daarom kwam zij tijdens de vergadering met een aantal voorstellen die op een meerderheid lijken te kunnen rekenen. Zoals verkeersmaatregelen: het beperken van de snelheid en instellen van eenrichtingsverkeer. Verder wil D66 eventueel de sluitingstijd van coffeeshops inperken als blijkt dat er later op de avond geen handhavers meer beschikbaar zijn. Bovendien zouden de shops die hardnekkige problemen veroorzaken tijdelijk moeten worden gesloten.

Andere partijen in de raad kwam nog met meer voorstellen om de overlast in de straat te beteugelen. Haagse Stadspartij én VVD, Hart voor Den Haag, CDA, SP en Partij voor de Toekomst vinden dat een deel van de oplossing ook in Westland ligt. Een groot deel van de klanten zou daar vandaan komen en dus moet die gemeente bijdragen aan een oplossing, is het idee.

Echt beu

CDA en ChristenUnie/SGP pleitten voor een nog ingrijpender pakket aan maatregelen. Het CDA constateert ook dat mensen 'het echt beu worden', aldus fractieleider Kavish Partiman. "Het wordt tijd dat we hiermee aan de slag gaan." Hij wil daarom de sluitingstijd van de shops terugbrengen naar 22.00 uur, in plaats van de huidige 01.00 uur. Bovendien moeten de beveiligers tot sluitingstijd blijven.

Pieter Grinwis van de ChristenUnie/SGP vindt dat er nog vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 minimaal twee coffeeshops de deuren moeten sluiten. Bovendien zouden er ook geen shops vlakbij basisscholen mogen zitten.

Overdosis aan negativisme

Peter Bos (HSP) wil echter ook waken voor een overdosis aan negativisme over de Weimarstraat. Hij wees er op dat de problemen zich in een deel van de straat voordoen. Vandaar zijn pleidooi om voortaan in gemeentelijke stukken te spreken over Weimar-Zuid als het gaat om het stuk met de overlast.

Burgemeester Van Zanen reageert woensdagavond op de voorstellen van de gemeenteraad om de problemen in de Weimarstraat aan te pakken.

Verslaggever Rob Vlastuin lichtte bij Maarten in de Middag de reactie van burgemeester Bouke Arends toe

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland