Archief
WOS

Gré Ruigrok (85) telt af naar oplevering Vlietwoning: 'Ik heb het helemaal naar mijn zin'

Nog een half jaar keihard werken en de Vlietwoning in Naaldwijk is eindelijk af. Elf jaar na de grote brand is het einde van de restauratiewerkzaamheden in zicht.

In september 2009 zet kortsluiting de oudste boerderij van Westland, met daarin ook het onderkomen van het Westlands Schaatsmuseum, in vuur een vlam. Na een lange adem begint het opknappen van de stal en wordt een beginnetje gemaakt met de restauratie van het voorhuis. Maar door het wegvallen van een aantal cruciale schakels in het bestuur, komt het opknappen op een laag pitje te staan.

Nu gaat het weer 'als een speer', weet bestuurslid Jan van Leeuwen. "Er zit veel geld van de provincie in, en het is onze verantwoordelijkheid om die investering waar te gaan maken." De boerderij uit 1436 ligt in een uithoek van de Burgemeester Elsenweg en is met haast onmogelijke technieken en draagbalkconstructies gebouwd. Toch wordt de Vlietwoning in oorspronkelijke staat teruggebracht.

Later wordt de Vlietwoning verhuurd als onderkomen voor bruiloften, feesten en partijen. Ook is een expositieruimte in de oude stal mogelijk. En de hooischelf naast de boerderij wordt ingezet als koffiecorner, waar in de bijkeuken zelfs nog originele staldeuren zijn verwerkt door scholieren. Zij kregen voor deze opdracht het eindcijfer 9,3 op school.

Bewoonster Gré Ruigrok leeft helemaal op als ze over het restauratiewerk begint. "Je bent een heel ander mens geworden, zeggen mensen tegen mij. Ik heb het helemaal naar mijn zin."