Archief
WOS

College Westland wil 25 miljoen euro extra inzetten

B en W van Westland willen uit een reservepot een bedrag van 25 miljoen euro halen om goed door én uit de coronacrisis te komen.

Dat staat in een zogeheten Perspectiefbrief die vanmiddag is gepubliceerd. De gelden zijn vooral bestemd voor een steunfonds en een investeringsfonds. Het college wil dat steunfonds inzetten om de kosten die gerelateerd zijn aan de coronacrisis te kunnen financieren. Het gaat daarbij om kosten waarvoor de gemeente geen compensatie vanuit het Rijk krijgt. Dit betreft vooral steunmaatregelen aan Westlandse ondernemingen, stichtingen en verenigingen.

"Bij directe steunmaatregelen kan worden gedacht aan verzoeken van huurders, instellingen, verenigingen en ondernemingen om coulance, kwijtschelding, uitstel van betaling en dergelijke, maar ook verzoeken voor ondersteuning omdat de onderneming anders de coronacrisis niet zal overleven", zeggen B en W. Daarnaast wil het college een investeringsfonds creëren ten behoeve van investeringen die grotendeels zijn gericht op de middellange en lange termijn.

In stand houden
Voor het zwembad De Hoge Bomen in Naaldwijk wil het college een bedrag beschikbaar te stellen om de noodzakelijke investeringen te kunnen doen waardoor zwemmen daar mogelijk blijft. Voor het zwembad De Waterman wordt een eenmalige bijdrage voorgesteld om dit zwembad up-to-date te maken. "Voor het sportpark De Hoge Bomen stellen wij voor de problematiek rondom het hockeyveld op te lossen en hiervoor middelen beschikbaar te stellen."

Wollebrandterrein
Uit de evaluatie van het gebruik van evenemententerrein De Wollebrand is duidelijk geworden dat er nog veel moet gebeuren om het terrein optimaal te kunnen inzetten voor evenementen. "Ook hieraan willen we een financiële bijdrage geven, waarbij moet worden opgemerkt dat een deel van deze kosten in rekening wordt gebracht bij organisatoren van commerciële activiteiten", aldus B en W.

Middellange termijn
Met betrekking tot de ontwikkeling van de economie wil het college eendrachtig samenwerken met het bedrijfsleven en een bedrag van ruim 3 miljoen euro beschikbaar stellen voor impulsen in de Westlandse economie (breder dan alleen het glastuinbouwcluster), onder voorwaarde dat het bedrijfsleven een minstens even groot bedrag bijdraagt.

Voor het versterken van de Westlandse identiteit en levendigheid in de verschillende dorpskernen van Westland wordt sinds een aantal jaren voortvarend gewerkt aan het opknappen van diverse centra. Hiervoor willen B en W een bedrag van 5 miljoen euro bestemmen.

Verder steunt het college de ambitie van streekomroep WOS richting verdere professionalisering en een nieuw verdien- en bekostigingsmodel. Daarom wil het college in 2021 en in 2022 vanuit de exploitatie circa 140.000 euro extra bijdragen aan de professionalisering van de omroep. "Vanaf 2023 staat de gemeentelijke bijdrage dan gelijk aan de wettelijke verplichting", wordt er aan toegevoegd.
Voor onderzoek ten bate van de verdere ontwikkeling van de Greenport Horti Campus wordt voorgesteld om 1 miljoen euro vanuit het investeringsfonds beschikbaar te stellen.

Bron van de miljoenen
Waar komt die 25 miljoen euro vandaan? Het college stelt: "Westland heeft in het verleden vet op de botten gekweekt met de verkoop van de aandelen Westland Energie en Caiway. Met de opbrengsten is een reserve financiële soliditeit gevormd die op dit moment bijna 110 miljoen euro omvat. Het college stelt voor om in totaal 25 miljoen euro uit deze reserve beschikbaar te stellen voor de financiering van noodzakelijke investeringen en kosten voor de komende jaren. Van dit bedrag wordt 15 miljoen euro in een investeringsfonds Westland gestort en 6 miljoen euro in een steunfonds corona. Het voorstel is om de resterende 4 miljoen euro toe te voegen aan de reserve sociaal domein."

Het aanspreken van deze reserve 'financiële soliditeit' is begin mei als suggestie opgeworpen door de raadsfractie GemeenteBelang Westland.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland