Archief

Hoekenezen: Wij hebben geen invloed op gemeente

Inwoners van Hoek van Holland hebben amper het gevoel dat ze invloed op wat de gemeente Rotterdam doet.

Dat blijkt uit een onderzoek dat namens de gemeente is gehouden in de kleine kernen Hoek van Holland, Rozenburg en Pernis. In totaal werd die ingevuld door 867 mensen, van wie er 319 in Hoek van Holland wonen.

Een van de stellingen die werden gepresenteerd was: 'Mensen zoals ik hebben geen enkele invloed op wat de gemeente doet'. In Hoek van Holland koos 75 procent voor de opties, 'een beetje eens, 'eens' of 'helemaal eens'. In Rozenburg lag dit percentage op 69 en in Pernis 52.

De meeste inwoners van Hoek van Holland vinden zich dan ook vooral een Hoekenees (75 procent). Slechts 10 procent vindt dat hij of zij zich 'Rotterdammer' kan noemen. Bij de keuze tussen een dagje uit naar het strand of naar de stad, gaan de meeste Hoekenezen dan ook het liefst naar het strand (56 procent), terwijl de optie 'stad' slechts 10 procent werd aangevinkt.

Niet heel positief over gemeente

De meeste Hoekenezen in het onderzoek zijn niet bepaald positief over de gemeente Rotterdam. Op de vraag 'Hoe waardeert u de wijze waarop uw gemeente samenwerking met u zoekt?', geeft slechts 35 procent dit een voldoende. Bij de vraag 'Hoe waardeert u de wijze waarop de gemeente u over haar plannen informeert?' is dat 45 procent. Dit terwijl de meerderheid van de inwoners van het kustdorp het wel belangrijk vindt om gehoord te worden.

Alle resultaten van de enquête zijn te lezen in de Rapportage Kleine Kernen.

Peter Stok van de Hoekse Gebiedscommissie geeft uitleg bij Maarten in de Middag

Verantwoordelijk wethouder Kathmann geeft haar reactie