Archief

'Aanbevelingen aanjaagteam lang niet allemaal uitvoerbaar'

Het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten heeft de eerste aanbevelingen uitgebracht, maar volgens Glastuinbouw Nederland zijn lang niet alle adviezen uitvoerbaar.

Geef iedere arbeidsmigrant een eigen kamer, laat ze niet meer in kleine busjes naar het werk komen en zorg ervoor dat de productie-inrichting wordt aangepast wanneer deze niet coronaproof is. Dat zijn de belangrijkste adviezen die Emile Roemer met zijn Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten heeft gegeven aan het kabinet.

Belangenorganisatie Glastuinbouw Nederland heeft waardering voor het werk van het aanjaagteam, maar ziet ook praktische onuitvoerbaarheden. Bijvoorbeeld als het gaat om een aparte kamer voor elke arbeidsmigrant. Glastuinbouw Nederland vindt dit geen reƫle oplossing, mede in het licht van het bestaande tekort aan woonruimte. Ook vindt de organisatie dat het mogelijk moet zijn om samen te reizen.

Wel zijn het aanjaagteam en de Glastuinbouw Nederland het eens over de bedrijven die het nu goed doen. Die zouden als voorbeeld moeten dienen en op bepaalde gebieden meer gefaciliteerd moeten worden, vindt voorman van de organisatie Sjaak van der Tak. Hij wil dat de sector samen met het aanjaagteam, ministeries, vakbonden en de uitzendbranche een vuist maken tegen uitzendbureaus, inleners van uitzendbureaus en ander werkgevers die de regels niet serieus nemen en daardoor veel schade aanbrengen.

Categorieen:
Nieuws Economie Westland