Archief
Politie Westland

Jongsma: Harder optreden tegen niet naleven coronaregels op water

OGP-fractievoorzitter Jakob Jongsma wil dat politie en handhavers harder optreden tegen mensen die zich op het water niet houden aan de coronamaatregelen.

Dat zei hij gisteravond tijdens een gemeenteraadsvergadering naar aanleiding van het afgelopen Hemelvaartweekend. Meerdere inwoners van de Midden-Delfland zagen boten langs varen met daarop grote groepen mensen, die geen anderhalve meter afstand konden houden.

Jongsma had voorafgaand aan de vergadering vragen gesteld hoe hier tegen was opgetreden. Burgemeester Arnoud Rodenburg liet daarop weten dat er geen boetes waren uitgedeeld. "In de wateren van Midden-Delfland zijn op Hemelvaartsdag de passagiers van twee schepen van boord gezet en hebben zij een waarschuwing gekregen. Naar vier schippers, die zijn staandegehouden op het water, wordt nader onderzoek gedaan in verband met vaarbewijzen."

Jongsma kon daar absoluut niet mee leven: "Ik ben op zich heus niet uit op allerlei bekeuringen, maar wel op een duidelijk signaal tegen mensen die willens en wetens de coronamaatregelen aan hun laars lappen. Het is duidelijk dat je niet met tien of twaalf mensen op een boot kunt stappen en door ons gebied varen, dat voelt als een dikke middelvinger naar onze mensen in de zorg en ondernemers die noodgedwongen aan de kant zitten, zoals eigenaren van rondvaartboten. Ik vind het zorgelijk dat het wordt afgedaan met een waarschuwing. Ik wil u vragen of er de komende dagen veel harder kan worden opgetreden tegen dit soort uitwassen. Als daar geen boetes tegenover staan, dan denk ik dat iedereen de komende dagen weer vrolijk met te veel mensen in een bootje stapt."

Eén boot

Volgens Rodenburg is er echter een probleem. "De politie in Westland en Midden-Delfland beschikt over maar één boot op 140 vierkante kilometer gebied. Die kan niet overal tegelijk zijn, maar daar waar het kan wordt ingegrepen. De politiehelikopter is er ook bij om dingen te signaleren en mensen op de grond aan te sturen." Wel zijn politie en handhaving alert op zogenoemde drankboten. "Niet tijdens Hemelvaart, maar daarvoor zijn er een paar langs de kant gezet en hebben alle mensen een bekeuring gekregen. Maar het is een druppel op een gloeiende plaat."

Komend weekend is het Pinksteren en wordt opnieuw mooi weer verwacht. Dan is er een nieuw probleem. "De horeca gaat op Tweede Pinksterdag open en dat wordt ook een opgave. Maar alles wordt op alles gezet. Alle handhavers die wat op het water kunnen doen, zijn er. De prioriteit in ons gebied is duidelijk."

Jongsma wilde de burgemeester nog wel een tip voor betere handhaving geven. "Het is niet zo heel moeilijk. Je weet precies waar ze vandaan komen. Je kunt twee agenten op een stoeltje langs de kant zetten, dan kun je iedereen aanpakken. Zo neem je het grootste deel van de frustratie van de inwoners weg. Je hebt tot maandagmiddag 12.00 uur tot de terrassen opengaan.

Zet twee agenten op een stoeltje langs de kant, dan kun je iedereen aanpakken.

• Jakob Jongsma (fractievoorzitter OGP)

Uitloopgebied

Rodenburg noemde Midden-Delfland overigens een uitloopgebied voor als het elders te druk wordt. "Als de stranden worden afgesloten, komt iedereen naar Midden-Delfland. Als er in de stad wordt geduwd, gaat iedereen in Midden-Delfland recreëren. En wij zitten met de puinhoop. En daar moet je alert op zijn."

Categorieen:
Nieuws 112 Midden Delfland