Archief
Tradiro

Plan woonpark bij De Lier nog niet in Westlands college besproken

B en W van Westland houden zich op de vlakte als het gaat over het plan voor een woonpark voor bijna 700 arbeidsmigranten nabij De Lier.

De enige zeer concrete reactie op vragen van Westland Verstandig is dat het plan nog niet formeel in het college besproken is.

De raadsfractie stuurde op 22 januari schriftelijke vragen naar het college: "Ineens zoemt rond dat in De Lier een Polenhotel gebouwd gaat worden met wel 600 bedden. Westland Verstandig meent dat het beter is om eerst te bekijken of op die plek niet beter starterswoningen voor onze jongeren gebouwd kunnen worden."

Een week later werd het plan van uitzendbureau Tradiro door deze initiatiefnemer naar buiten gebracht. Het gaat om een perceel aan de Oostbuurtseweg in De Lier, bij de rotonde met de Burgemeester van der Goeslaan en de Noord Lierweg. Het gaat niet om grote woontorens, maar om woonstudio's voor maximaal twee personen, op een woonpark voor 688 personen. "Het terrein is straks van alle gemakken voorzien. Er zijn sportvelden en fitnessruimten ingetekend. Er wordt nagedacht over een bezorgdienst van boodschappen, zodat arbeidsmigranten zo min mogelijk het terrein af hoeven", aldus de toelichting van de initiatiefnemer.

Westland Verstandig had toen al aan het college de oproep gedaan, dat "als die plannen er zijn de huisvesting niet voor arbeidsmigranten, maar primair voor de andere doelgroepen te bestemmen of een mix toe te passen". Namens het college reageren de wethouders Van der Stee en Abee: "Per locatie wordt bekeken voor welke doelgroep of doelgroepen de betreffende locatie het meest geschikt is."

De fractie vindt "dat sturing kan en dient plaats te vinden en dat alle doelgroepen moeten kunnen profiteren van deze plannen". De wethouders antwoorden: "Het college is van mening dat de locatie (mede) bepalend is voor welke doelgroepen gehuisvest kunnen worden".

Nieuwe Woonvisie
Van der Stee en Abee merken verder op: "Op dit moment wordt gewerkt aan een nieuwe Woonvisie waarin in brede zin naar het wonen gekeken wordt. In deze nieuwe Woonvisie wordt ook aandacht besteed aan tijdelijke woonvormen en de huisvesting van arbeidsmigranten. Volgend aan de Woonvisie verwachten wij ook uw raad een aantal kansrijke locaties voor tijdelijke woningbouw en/of bedden voor arbeidsmigranten te kunnen voorleggen."

Westland Verstandig wil dat er ook vaart wordt gemaakt met woningen voor starters "en dat het niet fair is jegens die groep om enkel zichtbare inzet te plegen voor de huisvesting van arbeidsmigranten". De wethouders spreken dit tegen: "Het beleid van het college is gericht op het realiseren van passende huisvesting voor alle doelgroepen."