Archief
Google Streetview

Google Streetview

5,6 miljoen winst voor Royal FloraHolland

Royal FloraHolland heeft vorig jaar 12,3 miljard bloemen en planten verhandeld, 1,5 procent meer dan in 2018. De omzet steeg met 3,1 procent naar bijna 4,8 miljard euro. De winst na belastingen kwam dankzij lagere bedrijfskosten uit op 5,6 miljoen euro. In 2018 was dat maar 0,3 miljoen. Dit blijkt uit het jaarverslag dat de bloemenveiling vrijdag bekend maakte.

Hoewel FloraHolland door de coronacrisis rekening houdt met een groot verlies over 2020, verwacht het bedrijf geen acute financiële problemen. Financieel topman David van Mechelen: "Wij zijn degelijk gefinancierd en onderhouden nauw contact met onze banken. Ook wij doen een beroep op de steunmaatregelen van de overheid. Continuïteit van de coöperatie en baanbehoud staan bij ons voorop. Vorig jaar hebben we onze kosten weten te verlagen. Daar gaan we dit jaar, met nog grotere noodzaak, mee door."

Steven van Schilfgaarde, ceo van Royal FloraHolland, stelt er vertrouwen in te hebben dat de sector zich door deze zware periode heen kan slaan. "Toen de crisis zich aandiende, stonden we er goed voor. Ik reken op de veerkracht van onze sector. Zodra de internationale vraag weer aantrekt, moeten we daar direct op kunnen inspelen."

De bloemenveiling zet vol in op digitalisering, waarbij aan het eind van het jaar alle transacties op de marktplaats digitaal plaatsvinden. Van Schilfgaarde: "We gaan in nog hoger tempo door met het voorbereiden van de uitrol van landelijk veilen in 2021." Volgens hem is dat een randvoorwaarde om de bedrijfskosten structureel naar een lager niveau te brengen.

Het aandeel van de klok nam in 2019 licht af tot 40,7 procent van de omzet. De bloemen en planten werden geleverd door 5.406 aanvoerders en gekocht door 2.458 klanten. Bij FloraHolland werkten vorig jaar 2.456 mensen, van wie bijna driekwart vrouw. Dit aantal is 7 procent minder dan in 2018.

Categorieen:
Economie