Archief
Archief WOS

Archief WOS

'Heijdse 's-Gravenzander' Gerrit van der Ende overleden

Op 77-jarige leeftijd is 's-Gravenzander Gerrit van der Ende overleden. Hij was bijna tien jaar geleden de oprichter van de inmiddels zeer florerende sjoelvereniging in Ter Heijde. Drie jaar geleden ontving Van der Ende twee onderscheidingen voor het redden van een fietsster, eind 2016, uit een sloot in Poeldijk.

Van der Ende reed destijds op zijn scootmobiel over De Poel in Poeldijk achter een fietsster die in een slip raakte en in de sloot viel. Gerrit, die slecht ter been was, sprong het water in en heeft zich over de vrouw ontfermd tot de hulpdiensten arriveerden.

De Maatschappij tot Redding van Drenkelingen besloot om aan Van der Ende de bronzen medaille toe te kennen. Die medaille en de bijbehorende oorkonde werden hem uitgereikt door burgemeester Van der Tak van de gemeente Westland.

Namens de Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO, district Zuid-Holland, kreeg Van der Ende de Gouden Pleister. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die niet in het bezit zijn van een EHBO-diploma, maar levensreddende handelingen hebben verricht in afwachting van deskundige hulp.

Jubileum

De door Van der Ende opgerichte sjoelvereniging De Heijdse Glijers telt momenteel het voor een dergelijke club hoge aantal van 56 leden. Dit jaar bestaat de vereniging tien jaar. Als gevolg van de coronacrisis was nog onduidelijk hoe dat jubileum gevierd zou kunnen worden, maar dat wordt nu in elk geval zonder de man die in Ter Heijde de Sjoelkoning wordt genoemd.