Archief
stil protest voor de ambassade van Rusland - Regio15

stil protest voor de ambassade van Rusland - Regio15

MH17-proces van start: "Waarom is mijn kind vermoord?"

Na jaren van onderzoek en voorbereiding begint maandag het proces tegen de eerste vier verdachten van het neerhalen van toestel MH17. Nabestaande Hans de Borst uit Monster hoopt op antwoorden: "Wat is er precies gebeurd? Waarom is mijn kind vermoord?"

De eerste vier verdachten, Igor Girkin, Sergej Doebinski en Oleg Poelatov uit Rusland en de Oekraïner Leonid Chartsjenko, zijn er maandag niet bij in de rechtbank op Schiphol . Zij worden verdacht van samenwerking om een Buk-installatie naar strijdgebied in Oekraïne te halen en hem in stelling te brengen, met als doel om een vliegtuig neer te schieten.

Het is voor De Borst niet relevant dat de verdachten er bij zijn. "Een vriend van mij zegt: 'het fatsoen staat in de rechtszaal tegenover het cynisme. Wat heeft het allemaal voor zin'". Volgens de Monsterse nabestaande heeft het proces wel degelijk zin, laat hij aan mediapartner Omroep West weten.Stil protest


Een dag voor het begin van de strafzaak over het neerhalen van vlucht MH17 zijn zondag in Den Haag opnieuw 298 stoelen geplaatst tegenover de Russische ambassade. De lege stoelen zijn een stil protest tegen de houding van Rusland dat volgens de initiatiefnemers het onderzoek naar de ramp doelbewust tegenwerkt. De 298 stoelen vertegenwoordigen de 298 slachtoffers van de MH17.

Bij de ramp in juli 2014 kwamen alle 298 inzittenden aan boord om het leven. Onder de slachtoffers drie regiogenoten: Gary Slok en zijn moeder Petra van Langeveld uit Maassluis en de dochter van Hans de Borst uit Monster: Elsemiek de Borst.