Archief

Brouwerij tHuis brouwt nu in Den Hoorn

Wat begon met beetjes bier brouwen in een kleine ruimte in lunchroom Het Raadhuis in Schipluiden is nu getransformeerd naar een volwaardige brouwerij aan de Harnaschdreef in Den Hoorn. Er was veel vraag naar het lokale speciaalbier, maar te weinig ruimte om aan die vraag te voldoen. In mei vorig jaar begon de bouw van het pand, nu is brouwerij en proeflokaal tHuis geopend voor bezoekers.

Bierbrouwer Mark Schoenmakers is blij met de verandering. "We hebben hier lekker de ruimte, het is een droom die werkelijkheid is geworden." Het nieuwe pand biedt ruimte voor twee ketels. De grotere ketel wordt gebruikt voor grote partijen bier, de kleine voor experimenten. "We hebben nu veertien uitgewerkte recepten", vertelt Schoenmakers. "Maar we willen bij elke grote partij bier, ook een experiment uitbrengen." Op dit moment experimenteert de brouwerij met een hoppige Indian Pale Ale.

Het nieuwe proeflokaal bestaat bijna helemaal uit hergebruikte materialen. Zo zijn de balken gered uit een gesloopte boerderij aan de Weverskade in Maassluis. De bar is gered uit het oude gemeentehuis van Maasland en de meerpalen stonden oorspronkelijk in de Schie. Bezoekers van de brouwerij kunnen deze zomer ook buiten zitten, er wordt nog gewerkt aan een terras. "Daar komt ook een jeu-de-boulesbaan, zodat je met een biertje jezelf lekker kunt vermaken."

Naast bier drinken wil Schoenmakers de ruimte ook gaan benutten voor rondleidingen en workshops bierbrouwen. "Ik vind het heel leuk om te vertellen hoe bier wordt gemaakt. Iedereen drinkt het, maar er zijn maar weinig mensen die weten wat er allemaal achter zit."

Categorieen:
MaassluisAlgemeen