Archief
Joost J Bakker via Wikimedia CC

Joost J Bakker via Wikimedia CC

Dit gaat er allemaal veranderen in 2020

De jaarwisseling is niet alleen een moment om veel oliebollen te eten en vuurwerk af te steken, maar ook het moment dat nieuwe regelgeving van kracht wordt. Naast landelijke regelgeving gaat er ook het een en ander wijzigen aan lokale regels en regelingen. Hieronder een overzicht:

Ja-sticker

Vanaf 1 januari ontvang je niet meer standaard reclamefolders in de bus in Hoek van Holland en Maassluis. Tenzij je een ja ja-sticker op de brievenbus hebt geplakt. Wel worden de huis-aan-huisbladen gewoon bezorgd. De gemeente Midden-Delfland gaat volgend jaar Nee/Ja-stickers meesturen met de afvalstoffenheffing, om inwoners meer bewust te maken van onnodig papiergebruik.

Ballonnen

Het is vanaf 2020 in alle gemeentes in onze regio niet langer toegestaan om ballonnen op te laten.

Schoonste straat

Een verkiezing van de schoonste straat wordt, in navolging van Westland, na de jaarwisseling van 2019/2020 ook in Maassluis gehouden. Wie met foto's kan aantonen dat hij of zij na de jaarwisseling de schoonste straat heeft, kan een straatbarbecue winnen ter waarde van maximaal vijfhonderd euro.

Afval

In Hoek van Holland mogen plastic, metaal en drankkartons voortaan weer bij het restafval. De gemeente Rotterdam is namelijk gestart met het zogeheten na-scheiden van het afval, waarbij apart inzamelen niet meer nodig is. In Maassluis wordt er in 2020 een proef gehouden met het zogeheten omgekeerd inzamelen. In 2020 gaat de gemeente Westland over op omgekeerd inzamelen. Dit wordt gefaseerd, per kern, ingevoerd.Cultuurmenu


De gemeente Midden-Delfland start in januari met een nieuw cultuurmenu. Het cultuurmenu is een samenhangend programma van kunst-, cultuur- en erfgoedactiviteiten voor het basisonderwijs.

Groensubsidie

Hoekenezen die hun tuinen of (dak)terrassen willen vergroenen of regenwater willen hergebruiken, kunnen daar subsidie voor ontvangen.

Jeugd-tegoed

Het Jeugd-tegoed voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar uit gezinnen met een laag inkomen in Hoek van Holland is met 100 euro verhoogd naar 500 euro.