Archief
archief Regio15

archief Regio15

A4 Midden-Delfland op 3 in top 10 avondspits

De A4 tussen afslag 12 (Den Haag-Zuid / Naaldwijk) en de Ketheltunnel staat op nummer 3 in de 'file top 10 avondspits' van de ANWB. Vorig jaar stond het stuk snelweg ook op de derde positie.

De filezwaarte op de A4 bij Midden-Delfland is dit jaar met 5 procent toegenomen ten opzichte van 2018. Filezwaarte is de lengte van een file maal de duur van een file. Dat het zo vaak stil staat op de A4, komt mede door tunneldoseren.

In het jaarverslag concludeert de ANWB dat, ondanks de infrastructuur sterk is uitgebreid, deze onvoldoende de toegenome drukte kan opvangen. Niet alleen tijdens de spitsuren nam de filezwaarte toe maar ook overdag ondervond het verkeer veel meer hinder van files. Vorig jaar steeg de filezwaarte met 20%. Dit jaar stijgt het aantal files met 17% opnieuw.

Op plek 1 in de file top 10 van de ANWB staat de A4 tussen Den Haag en Amsterdam. Op het wegstuk tussen Roelofarendsveen en Zoeterwoude nam de filezwaarte met 25 procent toe. Nummer 1 in de 'file top 10 ochtendspits' is de A1 tussen Apeldoorn en Amsterdam (Voorthuizen - Amersfoort). In het rijtje avondspitsen is dat de A27 tussen Utrecht en Breda (Lexmond - Werkendam).