Archief

Reinier de Graaf gebruikt zorgrobot voor ouderen

Kwetsbare ouderen in het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft krijgen wel op een heel speciale manier therapie. Op de afdeling geriatrie helpt een speciale robot de ouderen bij het behouden van een gezond dag- en nachtritme.

De robot, die Reinier is genoemd, geeft onder meer bewegingslessen aan de patiƫnten. Daarnaast kunnen de ouderen ook spelletjes met hem spelen; bijvoorbeeld met spreekwoorden en gezegden van vroeger.

Volgens afdelingshoofd Joke de Kok is Reinier helemaal op zijn plek bij de ouderen. "Bij robots denk je al gauw aan kinderen, maar ook ouderen vinden het erg leuk. Die hebben ook nodig dat ze bewegen en dat er aandacht aan hen wordt besteed." Verder is de robot heel toegankelijk. "Het mooie aan deze robot is dat hij heel aansprekend is. Je hebt het gevoel dat je aangekeken wordt als hij naar je kijkt", vindt vrijwilliger Jim Driessen.

De medewerkers op de afdeling hebben geleerd om de robot te programmeren. "We kunnen de robot aanpassen aan de behoefte van de patiƫnt of aan de tijd van het jaar", zegt Driessen. Zo mogen de ouderen deze week bewegen op Last Christmas van Wham!.

Categorieen:
Algemeen