Archief
WOS

WOS

Vuurwerkles in Maasdijk: 'Jong geleerd is oud gedaan'

Hoewel het al bijna kerstvakantie is, moeten de kinderen van basisschool Het Kompas in Maasdijk nog een paar dagen goed opletten, bijvoorbeeld tijdens de vuurwerkles die woensdag werd gegeven. Vuurwerkverkopers van De Carlton Tuincentrum gaven les in veilig vuurwerk afsteken, de gevaren van vuurwerk en hoe je het beste vuurwerk op kunt ruimen.

Marcel Koene van het tuincentrum vindt het belangrijk dat kinderen vroeg leren omgaan met vuurwerk, ook al mogen ze op hun twaalfde alleen nog maar categorie 1-vuurwerk zoals sterretjes en knalerwten afsteken. "Jong geleerd is oud gedaan", weet hij. "De gebruiksaanwijzing goed lezen voor je naar buiten gaat, een veiligheidsbril op, altijd een lont meenemen en als je het afgestoken hebt, afstand houden. Dat zijn de belangrijkste dingen."

"Ik dacht altijd dat je vuurwerk in je hand moest afsteken, maar nu weet ik dat je het beter eerst op de grond kunt leggen", vertelt Bart uit groep 8 na de voorlichting. Zijn klasgenoot Lotje heeft ook iets nieuws geleerd. "Dat je het veiliger afsteekt als je arm gestrekt is en als je afstand houdt."

De kinderen zelf gaan ook vuurwerk afsteken dit jaar. "Maar ik vind het nog wel een beetje spannend, dus niets heel gevaarlijks of met knallen", zegt Lotje. Klasgenoot Demian gaat voor het grotere geschut. "Eigenlijk is het wel voor zestien jaar en ouder." Maar daarvoor zet hij wel zijn veiligheidsbril op.

Categorieen:
Algemeen