Archief
Google Streetview

Google Streetview

'Verffabriek' in Honselersdijk mag magazijn niet aanpassen

Het college van B en W in Westland heeft eerder dit jaar terecht een vergunning geweigerd aan verf- en kleurstoffengroothandel Helion in Honselersdijk, voor het aanpassen van het magazijn. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Helion is al sinds 1976 gevestigd aan de Dijkweg. Het bedrijf koopt kleurstoffen uit Azië in om deze te verkopen aan tussenhandelaren en eindgebruikers. In 2017 wilde het bedrijf het magazijn aanpassen, onder meer opdat daar ook verfstoffen kunnen worden gemengd. Westland weigerde dat, omdat Helion daardoor meer als verfstoffenfabriek zou gaan handelen en daarvoor gelden strengere milieu- en brandveiligheidsnormen. Doordat verfstoffen uit de verpakking worden gehaald, kunnen brandgevaarlijke situaties ontstaan.

In 2018 floot de rechtbank de gemeente terug. Tegen die uitspraak is Westland in beroep gegaan bij de Raad van State. Ondertussen heeft het college van B en W wel opnieuw besloten de vergunning te weigeren.

De Raad van State oordeelt nu dat de rechtbank terecht het eerste besluit van Westland heeft vernietigd, maar om de verkeerde redenen. Desondanks heeft het college wel terecht de aangevraagde omgevingsvergunning geweigerd.

Enige winst voor Helion, is dat de gemeente een dwangsom van ruim 1.400 euro krijgt opgelegd, omdat het te laat een beslissing heeft genomen over de vergunning. Bovendien moet Westland alle proceskosten betalen.