Archief

Energiecoöperatie Midden-Delfland legt zonnepanelen op eerste dak

De Midden-Delflandse energiecoöperatie EnergieC heeft de eerste mijlpaal bereikt. Op het dak van caravanstalling Van Dorp in Schipluiden worden momenteel de eerste zonnepanelen geplaatst.

De energiecoöperatie, die in oktober vorig jaar is opgericht, wil samen met inwoners schone energie opwekken via gezamenlijk ingekochte zonnepanelen. Deze moeten worden geplaatst op de daken van panden in alle drie de kernen. Leden kopen zonne-aandelen en investeren op die manier in zonnepanelen. Zo krijgen ze belastingkorting op de energienota voor het eigen aandeel in de opgewekte duurzame elektriciteit.

Op het dak bij Van Dorp komen in totaal 290 panelen, waarvan er 200 van EnergieC zijn. "Deze leveren ongeveer voor twintig huishoudens duurzame energie op", zegt Matthijs Beke namens de coöperatie.

Beke ziet het ledenaantal van EnergieC toenemen. "Dat betekent dat we meer daken nodig hebben. We zijn volop bezig te zoeken naar mensen met een groot dak. Dat lukt goed, want op dit moment zijn we met twee hele concrete eigenaren in contact. We hopen in januari daar een nieuwe overeenkomst op te kunnen ondertekenen."

EnergieC heeft nu 24 leden, mensen kunnen zich nog aanmelden. Op 8 februari is de feestelijke opening van het eerste dak.