Archief

CDA houdt scheiding met wethouder Zwinkels binnenskamers

De fractie van CDA Westland geeft geen verder inzicht in de achtergronden van het plotselinge vertrek van wethouder Karin Zwinkels. Dat bleek dinsdagavond in de gemeenteraadsvergadering, waar voorman Peter Duijsens van Westland Verstandig het opstappen van Zwinkels op de agenda had laten zetten.

CDA-fractievoorzitter Jenny Vermeer vergeleek het met een huwelijk dat na tien jaar ontbonden wordt. Dat gaat de buitenwereld eigenlijk niets aan, te meer niet omdat het vertrek van Zwinkels geen gevolgen heeft voor de coalitie van CDA, LPF, VVD en ChristenUnie-SGP.

Het CDA is bezig met het vinden van een nieuwe wethouder, waarbij niet overhaast te werk wordt gegaan. Tegen het einde van het jaar hoopt Vermeer de opvolger van Zwinkels te kunnen bekendmaken.

Het onbegrip van Vermeer aan het adres van Duijsens om het vertrek van de wethouder op de agenda te zetten ("op zijn zachtst gezegd niet elegant") bracht de voorman van Westland Verstandig tot de uitspraak: "Ongehoord deze verklaring". Hij vervolgde: "Dat kun je niet met droge ogen zeggen. Je moet transparant zijn, zeker als grootste fractie."

Duijsens kreeg met zijn roep om openheid van zaken geen bijval van andere raadsfracties. VVD-fractievoorzitter Sander Zuyderwijk zei met verbazing naar het betoog van Duijsens te hebben geluisterd. "Pure stemmingmakerij. Een praatje voor de bühne", sprak Zuyderwijk.

Oneens met de fractie

Afgelopen zaterdag meldde het CDA, dat Zwinkels als reden voor haar vertrek heeft aangegeven "dat in de afgelopen periode een onoverkomelijk verschil van inzicht is ontstaan met haar fractie over uiteenlopende onderwerpen".

Zwinkels liet daarna desgevraagd aan de WOS weten dat de verschillen vooral zitten in de tuinbouwonderwerpen. Daarbij ging het onder meer om de tijdelijke arbeidsmigrantenhuisvesting. Zwinkels heeft er altijd voor gepleit om dat niet bij de tuinders zelf te laten plaatsvinden om situaties als uitbuiting te voorkomen. De CDA-fractie zou daar inmiddels anders over denken.

De (grootschalige) huisvesting van arbeidsmigranten is in de afgelopen anderhalf jaar een hoofdpijndossier geworden voor wethouder Zwinkels. Het college wil nu voor een nieuwe aanpak kiezen, zo hebben B en W vrijdag in een brief aan de gemeenteraad laten weten.

Categorieen:
WestlandPolitiek