Archief

Vestia mag huurwoningen uit sociale sector halen

Woningcorporatie Vestia mag van de Haagse rechtbank in de gemeenten Westland, Pijnacker-Nootdorp, Barendrecht, Zuidplas, Brielle en Bergeijk huurwoningen uit de sociale sector halen. De gemeenten hadden tegen een besluit hierover door het ministerie van Binnenlandse Zaken bezwaar aangetekend, maar Vestia stelt dat het anders tegen een aanvullend verlies van 125 miljoen euro zou aanlopen. De rechter toont zich daar gevoelig voor. In Westland gaat het om zo'n 750 huurwoningen.

Vestia zit in ernstige financiƫle problemen en moet saneren. In het kader daarvan wil de corporatie huurwoningen 'liberaliseren': huurwoningen worden dan van de sociale sector overgeheveld naar de vrije sector. De zes gemeenten vinden dat de nu vastgestelde overheveling niet ineens maar 'druppelgewijs' moet plaatsvinden, omdat ze dan meer sociaal maatwerk kunnen leveren. Bovendien wordt bij directe overheveling geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat Vestia een extra saneringsbijdrage zou kunnen krijgen of door de verkoop van woningen er beter voor zou kunnen komen te staan.

Het ministerie heeft de rechter er op gewezen dat de overheveling geen onmiddellijke gevolgen voor de zittende huurder heeft. Een verhoging van de huren naar het niveau van de vrije sector kan pas nadat de huur is opgezegd. De woningen worden dus niet direct geliberaliseerd. Volgens het ministerie hebben de gemeenten daarom tijd genoeg voor het vinden van een oplossing voor de woningvoorraad in de sociale sector. Als er jaarlijks zes procent van de woningen leeg komt, duurt het zestien jaar voordat alle betreffende woningen zijn geliberaliseerd. De rechtbank gaat mee in deze redenering.

De zes gemeenten denken nog na over de vraag of ze tegen de uitspraak van de rechter bij de Raad van State in hoger beroep zullen gaan.

Categorieen:
Westland Algemeen