Archief

Al 25 jaar maakt beiaardier Bas de weekmarkt gezelliger

Het is een eenzaam bestaan, hoog in de toren van de Oude Kerk van Naaldwijk, maar zijn muziek geeft voor velen veel sfeer beneden op de markt in Naaldwijk. Beiaardier Bas de Vroome zit 25 jaar in het vak en speelt tot aan zijn pensioen vrolijk door.

Iedere woensdag klinkt het klokkenspel van De Vroome in een ander dorp in Westland. In de ochtend begint zijn werkdag in Vlaardingen, daarna reist hij door naar Naaldwijk, De Lier of Wateringen.

De beiaardier is ook docent op Codarts, de Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam. "Ik zit daar zo vaak tussen de mensen, en dan is het lekker om hier even alleen te zijn", vertelt Bas in zijn werkkamertje boven in de kerktoren. "En dan kun je over dingen nadenken."

Afregelen

Bas de Vroome begon als organist in een kerk. Daarna ging hij een keer mee met Mar Bruinzeel, de eerste beiaardier in Naaldwijk. "Ik was gelijk verkocht." Met een straalkacheltje en een prent van een middeleeuwse troubadour aan de muur, begint de beiaardier met het afregelen van het klavier. "Mensen denken altijd dat ik aan het stemmen ben, maar dat is dus niet zo. Ik maak de draden op lengte voor de ideale afregeling."De mooiste?

De huidige Westlandse klokkenspeler kan niet kiezen welk klavier van de drie dorpen het mooiste is. "De klank van de Lierse Dom mengt heel goed, omdat ie via de galmgaten naar buiten gaat. Beneden komt deze beiaard misschien wel het mooist over. De klokken aan het Plein in Wateringen zijn het meest zuiver van de drie. En Naaldwijk heeft het grootste klavier."