Archief
Aankomst van Canadezen in De Lier - mei 1945 - bron Historisch Archief Westland

Aankomst van Canadezen in De Lier - mei 1945 - bron Historisch Archief Westland

Meest aansprekende oorlogsfoto's van Zuid-Holland gezocht

In alle twaalf provincies is het startsein gegeven van de campagne 'De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's'. Uiteindelijk worden alle foto's samengebracht, 50 per provincie, en volgt de uiteindelijke samenstelling van 'De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's'. Het project is onderdeel van de viering van 75 jaar bevrijding in 2020.

Het project in Zuid-Holland is gelanceerd door commissaris van de Koning Jaap Smit en loco-burgemeester Bert Wijbenga van Rotterdam. "Er komt een moment dat de ooggetuigen niet meer onder ons zijn. Dan is het zo belangrijk dat wij op die manier niet vergeten waartoe wij als mensen eigenlijk in staat zijn als we niet het goede met elkaar voor hebben", aldus Jaap Smit.

Volgens Frank van Vree, directeur van het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD), zijn er in de oorlog veel mensen geweest die stiekem hebben gefotografeerd. "Vanachter de gordijnen, vanuit het raam; zo hebben we in Nederland heel wat unieke foto's, die je in andere landen niet vindt."

Heeft u foto's liggen uit de Tweede Wereldoorlog? Deze kunnen tot 18 december worden ingestuurd naar https://in100fotos.nl/zuidholland/contact/. Ga naar zolder, zoek de dozen en kom met die foto's", roept de commissaris van de Koning op.

De selecties uit de twaalf provincies komen in januari samen. Daaruit worden - opnieuw door het publiek - in maart de 100 meest aansprekende oorlogsfoto's gekozen, als fotocanon van de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Categorieen:
Cultuur