Archief

Pleegouder Piet wil niet anders meer: 'het wordt steeds mooier'

Het tekort aan pleegouders loopt op. In Westland wachten op dit moment tien kinderen op de juiste match met een pleeggezin, maar dat aantal kan morgen weer anders zijn. Naaldwijker Piet Brederoo en zijn vrouw vangen nu zo'n vijf jaar pleegkinderen op. Het echtpaar gaat binnenkort zelfs verhuizen om meer pleegkinderen op te vangen. "Het voelt heel goed om te doen."

Landelijk zijn zo'n 3.500 nieuwe pleegoudergezinnen nodig. In de Week van de Pleegzorg wil men meer kinderen een kans geven. Maar het vinden van pleegouders is niet eenvoudig, weet Hermien Prinsen van Jeugdformaat. Een juiste match tussen pleegkind en pleegouder is namelijk cruciaal.

En dan zijn er nog wensen. De culturele achtergrond van het kind of de pleegouders, zijn er al kinderen in huis, is er sprake van allergie. Allerlei zaken die een goede match mogelijk maken. "Daar heb je dus veel verschillende gezinnen voor nodig", vertelt Prinsen.

'Het wordt steeds mooier'

Het echtpaar Brederoo heeft een vriendin bij Jeugdformaat werken en rolt zo de wereld van pleegzorg in. "We hebben er nooit bij stilgestaan dat het inderdaad iets voor ons is. We doen het nu vijf jaar en vinden het steeds mooier worden." De twee verhuizen binnenkort naar een groter huis, zodat er meer kamers vrijkomen om pleegkinderen op te vangen.

Er zijn verschillende vormen van pleegouderschap. Piet en zijn vrouw doen aan crisisopvang. "Als 's middags de telefoon gaat, kan twee uur later een kind worden opgevangen." Op dit moment is er baby van zeven maanden in huis en in het weekend is er een tweede pleegkindje.

Twijfels

Hij roept iedere twijfelaar op naar de informatieavonden van Jeugdformaat te gaan. "Wij dachten thuis: Is het echt iets voor ons? Als wij de tip van onze vriendin niet hadden gekregen, waren wij er misschien nooit aan begonnen."

Categorieen:
Westland Algemeen