Archief
Guy Dedieu

Guy Dedieu

Westlandse wielerheld Zwarte Wout (85) overleden

Op 85-jarige leeftijd is de voormalige Wateringse wielrenner Wout van den Berg overleden. Bij het brede publiek was 'Zwarte Wout' de held in de achterhoede van het peloton. Een prof zonder ploeg, soms gesponsord door een Westlands bedrijf.

Wout ging op 21-jarige leeftijd wielrennen. Hij raakte later bij Westland Wil Vooruit goed bevriend met het grote talent Leo Duyndam uit Honselersdijk. Het verhaal wil, dat toen Wout zag aankomen dat deze Leo beroepsrenner ging worden, hij razendsnel een licentie aanvroeg om als eerste Westlandse profrenner te boek te staan. In een tv-interview met de WOS gaf Wout als reden: "Bij de amateurs moest je overal inschrijven en dan kreeg je 'm soms 'vol' terug. Bij de beroepsrenners kon je altijd starten. En je kreeg nog reisvergoeding ook. Ik dacht: da's bingo!"

Wout reed vrijwel altijd in een volledig zwarte uitmonstering (als tegenwicht startte hij ook weleens helemaal in het wit). Hij viel verder op met zijn ravenzwarte haar en paardenstaart en koerste met één oog toegeknepen. Wout was zo verknocht aan de sport en aan het publiek dat hij tot op 51-jarige leeftijd prof bleef. Hij reed zelden in de prijzen en als dat wel gebeurde, was het meestal te danken aan zijn doorzettingsvermogen om de wedstrijd uit te rijden en de uitslagenlijst tamelijk kort was.

De Wateringse tuinder was bekend bij 'iedereen' in de Nederlandse en Vlaamse wielerwereld. Bij koersen in het Westland was hij bij het publiek populairder dan alle andere coureurs. Er werden zelfs premies uitgeloofd, als hij er in zou slagen de laatste plaats in de koers over te doen aan een andere coureur. Er waren altijd wel renners die hem daarbij zo nodig best graag een handje wilden helpen.