Archief

Nieuwbouw Langeweg flink vertraagd door stikstofuitspraak

Het nieuwbouwproject aan de Langeweg in Hoek van Holland is flink vertraagd door de stikstofproblematiek. De bouw van de 150 koop- en huurwoningen zou medio volgend jaar moeten starten, maar dit zal niet gebeuren.

In mei zette de Raad van State een streep door het Programma Aanpak Stikstof. Hierdoor staan veel bouwplannen op losse schroeven, zeker welke aan natuurgebieden grenzen. Dat is ook bij de Langeweg het geval, de zes toekomstige appartementsgebouwen grenzen aan het Natura 2000 gebied Solleveld- en Kapittelduinen.

Toen het Programma Aanpak Stikstof nog gehanteerd werd, waren er drempelwaarden voor de hoeveelheid stikstof die vrij mag komen bij bouwprojecten. Die drempelwaarden zijn er nu niet meer; alle stikstofuitstoot heeft een negatief effect op Natura 2000 gebied.

Dat is een domper voor Marco Dijkshoorn, projectontwikkelaar van de nieuwbouw aan de Langeweg. "De depositie van de bouw en het gebruik van de woningen is vergelijkbaar met het uitstrooien van één zakje pokon over twee voetbalvelden, per jaar. Dus dat is eigenlijk nihil."

Hoe de planning van het project nu gaat lopen, is nog niet bekend. "Naar verwachting worden er door de Tweede en Eerste Kamer dit jaar nog nieuwe drempelwaarden vastgelegd. Dan pas kunnen we een nieuw perspectief geven over wanneer we kunnen starten met de bouw", aldus Dijkshoorn.

De nieuwbouw aan de Langeweg is niet de enige die in de regio vertraagd is. Ook de nieuwbouwappartementen van het Korrelbeton aan de Prins Hendrikstraat in Hoek van Holland kunnen nog niet worden gebouwd door de uitspraak. Eerder deze week werd bekend dat ook de bouw van negentien woningen bij Molenslag in Monster voorlopig niet door kan gaan.

Categorieen:
Monster Algemeen