Archief
Signbiblio

Signbiblio

Gemeenten snel in overleg met aanbieders jeugdhulp over 'te lage' tarieven

De tien samenwerkende gemeenten in de regio Haaglanden, waaronder Westland en Midden-Delfland, gaan snel in overleg met de aanbieders van jeugdhulp nu de Haagse rechtbank heeft geconcludeerd dat zij te lage tarieven rekenen voor de zorg die zij inkopen. Dat blijkt uit een eerste reactie van deze zogenoemde H10.

Twaalf jeugdhulpaanbieders hadden een kort geding aangespannen en hebben gelijk gekregen. De H10-gemeenten komen volgende week met een uitgebreide reactie, maar laten nu alvast weten dat uitgangspunt van de gesprekken is dat "de borging van kwalitatieve jeugdhulp in onze regio voor onze jeugdigen en hun gezinnen voorop staat".

De H10-organisatie en de aangesloten gemeenten hebben de afgelopen anderhalf jaar intensief gewerkt om in samenspraak met jeugdhulpaanbieders een nieuwe inhoudelijke koers voor de inkoop van jeugdhulp te ontwikkelen. "Daarbij hoort ook het komen tot reƫle tarieven voor de inzet van jeugdhulp. Dit laatste is ingewikkeld gezien de grote variatie in Nederland en in de regio in allerlei soorten jeugdhulp, partijen, hulpvragen en kengetallen." De H10-gemeenten kijken nu naar wat de consequenties van de uitspraak zijn.

Het nieuwe systeem zou aanvankelijk al per 2020 moeten ingaan, maar vorige maand is besloten dit een jaar uit te stellen: 2020 is nu een overgangsjaar.